Les coves de Mallorca desvetllen els canvis de clima de fa més de 80.000 anys
La Veu, 12/02/2010 17:18:00
Un grup de científics de Balears juntament amb altres internacionals han estudiat cinc coves de Mallorca submergides de forma intermitent durant milers d'anys sota el mar. L'estudi, en el qual participen investigadors de la Universitat de les Illes Balears, demostra que fa 81.000 anys el nivell del mar estava un metre i mig per sobre del nivell actual, el que implicaria un desglaç total dels pols.
Una investigació publicada a la revista Science efectuada en les coves de Mallorca ha permès reconstruir una època poc coneguda de la història del clima i confirmar que les glaceres del planeta poden créixer i baixar més ràpidament del que els científics pensaven fins a ara. La investigació, que recull la revista Science, assenyala que el nivell del mar va arribar a registrar taxes d'ascens i descens del mar de 20 metres cada mil anys.
Aquest informe és un cert desafiament per a la teoria dels cicles del gel. Les coves litorals de Mallorca s'han revelat com un testimoniatge perfecte de la història del clima, ja que les seves parets conserven la petjada protegida i no erosionada de les pujades de nivell del mar, que són el gran sensor dels desglaços de les glaceres del planeta. El registre de la pujada del mar es dóna gràcies a les incrustacions de calcita dipositades en les parets, i en estalactites i estalagmites.
Aquestes incrustacions poden ser datades, ja que incorporen urario i torio, elements que es desintegren de forma constant i contínua en un període de temps, de manera que es pot calcular en quin moment es van produir. Els resultats indiquen que el planeta passà ja en èpoques anteriors per canvis climàtics globals de considerable abast i que les oscil·lacions del nivell de la mar en el passat varen ser molt ràpides, més del que molts dels actuals models indiquen.
Els autors del treball són el doctor Joan J. Fornós, del Departament de Ciències de la Terra, i els professors Joaquim Ginés, del Departament de Ciències de la Terra, i Àngel Ginés, del Departament de Biologia, en col·laboració amb investigadors de les universitats d'Iowa, de Florida del Sud i de Roma III.