Val a dir una cosa més i que no ha trascendit en premsa, però que és important. Fa més de 30 anys que existeixen observadors de camp de tornados professionals, altrament dits caçadors de tempestes (alguns són funcionaris realment, altres treballen per empreses, programes de tv, etc. ). En aquests 30 anys hi ha hagut tota casta de tornados amb efectes devastadors, però mai havia mort cap caçador professional de tempestes. O sigui, que Samaras i el seu equip són les primeres víctimes en aquest sentit.
Realment el que va passar fou que el tornado s'eixamplà fins a extrems quasi impensables. Per cert, com curiositat, segons el National Weather service, és el tornado més ample enregistrat en la historia dels EUA. Arribà a fer 4.2 km d'ample.
Evidentment era de categoria màxima, un F5 com un temple.
A part el que realment sorprèn és la increíble rapidesa amb la qual s'eixamplà. Segons John allen, expert en tornados i fotògraf del IRI (international Research Institute for Climate and Society) que també era present en el seguiment del tornado, passà de 1.5 km a 4.2 en...30 segons!!!
Aquesta foto és seva, bastant interessant, del tornado en qüestió (cel verd inclòs).
https://twitter.com/climatesociety/status/341987168601919488/photo/1Aquesta gran amplada i la rapidíssima intensificació són en definitiva els motius pels quals molts de caçadors de tempestes experimentats, com Samaras, fossin sorpresos pel tornado. Realment un fenomen impressionant. Jo no me'n puc fer una idea.
Per intentar-ho he posat sobre un mapa de l'IDEIB una distància semblant en un territori conegut per veure com de difícil seria escapar d'un bitxo així, per molta autopista que hi hagués i per molta experiència que tinguéssim. El resultat és aquest:
Per cert, no vos perdeu la mida de les pedres que queien de la mateixa Sp.
http://localtvwhotv.files.wordpress.com/2013/06/el-reno-hail.jpgI sobretot no vos perdeu aquest video, val la pena mirar-lo sencer.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=veNJBosc6EA