Autor Tema: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO  (Llegit 9097 cops)

Desconnectat embat

  • barrumbada
  • *
  • Missatges: 2586
  • Jugam?
    • Veure Perfil
Tots tenim la sensació que aquest darrer mes de desembre ha estat un tant atípic. Ha plogut molts de dies (més que plogudes generoses han estat simplement plogudes) però que al cap i a la fi han sumat i sumat un bon grapat de litres.
Hem tengut una circulació diferent de la que estam avesats. No ha faltat a la cita la neu, en dos episodis bastant considerables però sobretot hem tengut llebeig i ponents a rompre...però curiosament plujosos, molt contràriament al que és habitual en aquesta casta de vent, que sol arribar a les Illes pràcticament sense humitat.

Quin fenòmen en pot esser el responsable?. Fa estona que els climatòlegs tenen la vista posada en les condicions àrtiques i en les fluctuacions i canvis que es donen en aquestes. La sospita que el que passa a l'àrtic repercuteix a tot l'hemisferi nord, i evidentment a les latituds mitjanes, on som noltros, és ja massa evident com per a obviar-la.

A les latituds mitjanes de l'hemisferi nord existeix una circulació general de vent de component oest. Aquesta circualció és la responsable que la façana atlàntica del continent europeu sigui de clima plujós i relativament suau. El vent de l'oest recorre tota la meitat nord de l'Oceà Atlàntic, carregant-se d'humitat i adoptant una temperatura més suau de la pròpia per a la latitud, gràcies a  que precisament l'Atlàntic Nord gaudeix de la calidesa de les aigües aportades per la correntia del golf.

Quan aquesta circulació de l'oest travessa la façana atlàntica i penetra a dins el continent, a poc a poc es modifiquen les seves característiques d'humitat i temperatura al circular per damunt terres continentals. D'aquesta manera, a mesura que ens endinsam al continent, el clima es refreda i s'asseca en general. Fins i tot, es continetalitza, ja dins euràsia, on gaudeixen hiverns secs i fred extrems, que contrasten, i molt, amb les pluges i temperatures que tenen indrets situats a la mateixa latitud però a la façana atlàntica.

La Mediterrània occidental, sempre un món a part a dins el mosaic de climes de la Terra, amb les seves característiques geogràfiques tan diferenciades, no sembla gaudir precisament d'una notable influència atlàntica.
En primer lloc, el vent de l'oest arriba aquí després de travessar un troç de terra continental relativament llarg i sobretot muntanyós: la Península ibèrica. Els efectes que l'orografia provoca en aquest vent són d'escalfament i assecament, ja que en haver passat els relleus els processos descendents aixuguen i escalfen aquest aire.
En segon lloc, el braç de mar que ens separa de la península en direcció ponent és massa curt com per a reactivar la massa d'aire, aporant-li la humitat necessària.

En aquestes condicions habituals, la circulació general atmosfèrica presenta un patró característic, marcat per la presència d'altes pressions al centre-est de l'Atlàntic i una zona de baixes pressions a latituds sub-àrtiques que facilita una circulació de vent de l'oest molt marcada i pura que se'n diu zonal. Si aquesta és forta i no presenta gaires ondulacions se'n diu índex alt de circualció.


La posició de les altes i les baixes és insistent. Degut a la seva permanència a sobre d'un mateix espai sel's denomina permanents o semipermanents i passen a ser més que una alta o una baixa normals. Pel seu caràcter immòbil gran part de l'any passen a ser denominats "centres d'acció" degut a que realment són els directors de la circulació atmosfèrica en el seu sector. En el nostre cas, les altes atlàntiques seran denominades anticicló de les Açores i les baxes, la baixa d'Islàndia.

Hi ha però moments en que les altes pressions de l'atlàntic central perden força i les baixes pressions subàrtiques desapareixen per anar a parar a les latituds que abans ocupaven els grans anticiclons centreatlàntics. La circulació passa a ser meridiana, és a dir, que en lloc d'anar d'oest a est resseguint el traçat dels paral·lels de la Terra, ho fa de nord a sud resseguint el traçat dels meridians. Els climatòlegs ho anomenen índex de circualció baix. En aquestes circumstàncies els patrons habituals atmosfèrics canvien. A les zones on habitualment el flux de l'oest no deixa pluges, ara arriben borrasques i tempestes, i en el sector mediterràni es pot detectar la presència d'entrades d'aire fred importants, casos de ciclogènesi interessants i en general periodes humits.

Per a mesurar el comportament de la circulació general atmosfèrica hi ha vàries fórmules, però habitualment s'utilitzen per a la nostra zona dos índex: el NAO i el AO. El Nao (North Atlantic Oscillation) fa referència a la diferència de pressió entre Islàndia i les Açores. L'Ao (Arctic Oscillation) fa referència a la variació de pressió entre l'àrtic i les latituds mitjanes i inclou també processos que es donen a l'estratosfera. En poques paraules, són dos ídex diferents que intenten dir el mateix: en quin grau ens trobam de circulació atmosfèrica.

Quan els índex tenen fases positives, les circulacions són fortes de l'oest, mentre que quan són negatives les tenen meridianes o en un patró un tant anàrquic.
Observem el AO índex:

Es veu prou be el patró de circualció de vent de l'oest que en fase positiva ataca la vessant atlàntica. Però en fase negativa pot permetre l'arribada de masses d'aire marítimes carregades d'humitat i línies frontals a la mediterrània.

I enguany, aquest és el AO índex del mes de desembre:

Està en fase negativa total i absoluta.

Sembla que des dels anys 70 la tendència observada és a una increment de les fases positives però quan arriba una fase negativa aquesta és intensa. Podriem parlar d'una connexió entre aquest índex i el temps que hem tengut aquest mes de desembre...opinions n'hi haurà per tots els gustos. Casualitat o no, la coincidència sembla evident.




« Darrera modificació: De Desembre 30, 2009, 21:11:29 p. m. per embat »


Desconnectat Llorenç

  • cama d'aranya
  • **
  • Missatges: 113
  • SÀHARA OCCIDENTAL INDEPENDENT// SALUT PER HAITÍ
    • Veure Perfil
    • Correu
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #2 el: De Desembre 30, 2009, 16:56:08 p. m. »
"Profe" Miquel, ara ja som gran per canviar de feina, i a més la meva m'agrada molt, moltíssim,
però amb les teves explicacions aprenc "méteo-natura", i els alumnes que crec que tens deuen
aprendre de debò.

Gràcies. Bon cap d'any i any.
Ah! Salut.

Llorenç.

 
Llorenç.
Palma. Pont des Tren.
llroigt@gmail.com
llroigt@hotmail.com

Desconnectat cap de fibló

  • ruixada
  • *****
  • Missatges: 1065
    • Veure Perfil
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #3 el: De Desembre 30, 2009, 19:50:50 p. m. »
Super interesant aquesta explicació. Gràcis Miquel  ;)

Desconnectat Perejal

  • ruixada
  • *****
  • Missatges: 1700
  • Fracàs escolar garantit! Ni anglès ni coneixements
    • Veure Perfil
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #4 el: De Desembre 30, 2009, 21:35:00 p. m. »
Miquel, m'has llegit el pensament. ;)

Mira el que vaig postejar a "la competència" fa uns dies:

http://forum.patimlameteo.com/index.php/topic,77.msg6177/topicseen.html#msg6177
FORÇA FORANA!!!

Desconnectat Twin

  • Global Moderator
  • Pedregada
  • *****
  • Missatges: 4278
    • Veure Perfil
    • Correu
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #5 el: De Desembre 30, 2009, 23:23:07 p. m. »
Tan didàctic com sempre!

Un parell de consideracions. Jo som bastant crític amb s'aplicació de distints index per sa mediterrània occidental. A veure, que un index negatiu sigui es causant de que ens visitin borrasques atlàntiques està mes clar que s'aigua, i això ningú ho pot negar, és de caixó.

Ara bé, perque aquestes borrasques estan deixant aigua a ses Illes, i no son aquelles borrasques atlàntiques que arriben ben aixutes? S'explicació d'aixo no crec que la poguem trobar a cap índex. De fet, tenim exemples de sobres de situacions amb index negatiu que aquí mos han donat un temps ben aixut i avorrit.

De totes formes, tu parles de vent de l'W, pero es que en aquesta ocasió estam tenint moltissims de vents de llebeig. Supos que es el que va comentar un dia en uetam, que si es vent de llebeig aconsegueix tenir recorregut marítim des de s'estret fins a ses Illes si que ha tengut temps de recarregar-se un altre cop d'humitat.

Per cert, aixo de que s'explicacio no la poguem trobar a cap index que he dit fa un parell de linies ho hauria de rectificar. Ara se m'esta passant pes cap que s'intensitat de lo negatiu que sigui s'index tal vegada serveixi per donar-nos una idea de lo al Sud que arribin es centres de baixes pressions, i si ho pensau be, es fet que aquest mes estiguem tenint vents de llebeig i no de ponent es deu a que ses baixes pressions tenen tendència a baixar bastant de latitud.

Sa tipica borrasca que passa pes Nord de sa peninsula, deixa aigua a Galicia, i inclús a Andalucia. Pero normalment es vents dominants son de ponent. I ara NO tenim aquesta situació.

A més, aquestes entrades de SW han provocat s'arribada d'una massa que jo calificaria com tropical marítima, que per definició es càlida i humida. Fet que afavoreix ses precipitacions quan es troba amb una mica d'aire fred en alçada, ja que per baix te es ingredients necessaris.

Me sap greu que es meu escrit sigui un poc cahotic, pero ara mateix no dispos de mes temps per redactar be ses meves idees
Observa el cel. On vegis un nigul negre me trobaras.
Actualment informant des de Saragossa

http://www.meteoillesbalears.com

Desconnectat embat

  • barrumbada
  • *
  • Missatges: 2586
  • Jugam?
    • Veure Perfil
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #6 el: De Desembre 31, 2009, 17:51:14 p. m. »
Veig que el tòpic ha estat ben entretengut eh?  ;D Si és que no hi ha res com parlar de méteo  ;)

Perejal, me sap greu, no puc accedir de moment al limk que me passes, no estic registrat encara al nou foro. A mem si ara que tendré lliure puc fer-ho en un moment.  ;) Però imagin per on van els tirs.

Twin, estic d'acord amb tu amb que els índex s'han d'agafar amb pinces. Sempre. Perquè moltes vegades hem parlat pel foro que un moviment petit d'una borrasqueta de no res ens fa variar el temps, imagina com ens pot fer variar el moviment d'una borrasca que es troba a milers de kilòmetres.  :o El ventall de possibilitats que en sorgeix és enorme.  ::) Com comentes, hi ha períodes d'índex negatiu que no ens donen especial "mal temps" i és que aquí som un món petit però complicat  ::)

Per exemple, un anticicló de bloqueig més amunt de les açores donaria NAO negativa. Ara be, aquí apareixerien moltes possibilitats, entre elles que es bifurcas la circulació de les borrasques al nord i al sud de l'anticicló, que tot passas pel sud  o tot pel nord o que es creas circulació retrògrada...i cada una d'elles ens donaria una casta de temps molt diferent a les Illes. Però en tot cas, no ens donaria el temps que tendriem en una circulació zonal clàssica.  ;D

Com be dius, i crec que és el que ha passat, la inversió en el patró normal de circulació el que ha permés és que les borrasques atlàntiques, a més de davallar de latitud notablement, han seguit una circulació notablement marítima i han arribat sense "botar" cap gran cadena muntanyosa. Un flux d'aire que entra per l'estret de Gibraltar, sense passar per damunt les Bètiques, arriba perfectament humit a ca nostra, efectivament com assenyales.  ;) Però convendras amb mí que aquest no és ni de bon troç el seu recorregut habitual, sinó que hi ha d'haver alguna cosa que l'obligui a fer-ho i aquesta podria ser ben be aquest patró invers a l'habitual.
És a dir, un índex baix de circulació no seria sempre sinònim de temps humit amb borrasques atlàntiques a les Illes, però sí que sense aquest baix índex no tendriem cap possibilitat ni una de tenir borrasques actives.

Per cert, vull puntualitzar que en parlar de flux de l'oest no sempre em referesc al ponent pur i dur. Mestral, ponent i llebeig són fluxes de component oest habituals i normals a dins les latituds mitjanes. De fet, el que no és habitual és circulació oposada en aquest sentit (retrògrada) o Nord-Sud (Meridiana).  Ho dic perquè s'entén com a flux de l'oest qualsevol de les seves components i no tan sols els fluxos aponentats purs i durs. De fet, en el sectors càlids de les pertorbacions, dominen els llebeigs, mentre que en els sectors freds el domini és del mestral, però no per això deixen de ser circulacions de l'oest.  ;)

Desconnectat Twin

  • Global Moderator
  • Pedregada
  • *****
  • Missatges: 4278
    • Veure Perfil
    • Correu
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #7 el: De Desembre 31, 2009, 18:56:10 p. m. »
Veig que el tòpic ha estat ben entretengut eh?  ;D Si és que no hi ha res com parlar de méteo  ;)

Perejal, me sap greu, no puc accedir de moment al limk que me passes, no estic registrat encara al nou foro. A mem si ara que tendré lliure puc fer-ho en un moment.  ;) Però imagin per on van els tirs.

Twin, estic d'acord amb tu amb que els índex s'han d'agafar amb pinces. Sempre. Perquè moltes vegades hem parlat pel foro que un moviment petit d'una borrasqueta de no res ens fa variar el temps, imagina com ens pot fer variar el moviment d'una borrasca que es troba a milers de kilòmetres.  :o El ventall de possibilitats que en sorgeix és enorme.  ::) Com comentes, hi ha períodes d'índex negatiu que no ens donen especial "mal temps" i és que aquí som un món petit però complicat  ::)

Per exemple, un anticicló de bloqueig més amunt de les açores donaria NAO negativa. Ara be, aquí apareixerien moltes possibilitats, entre elles que es bifurcas la circulació de les borrasques al nord i al sud de l'anticicló, que tot passas pel sud  o tot pel nord o que es creas circulació retrògrada...i cada una d'elles ens donaria una casta de temps molt diferent a les Illes. Però en tot cas, no ens donaria el temps que tendriem en una circulació zonal clàssica.  ;D

Com be dius, i crec que és el que ha passat, la inversió en el patró normal de circulació el que ha permés és que les borrasques atlàntiques, a més de davallar de latitud notablement, han seguit una circulació notablement marítima i han arribat sense "botar" cap gran cadena muntanyosa. Un flux d'aire que entra per l'estret de Gibraltar, sense passar per damunt les Bètiques, arriba perfectament humit a ca nostra, efectivament com assenyales.  ;) Però convendras amb mí que aquest no és ni de bon troç el seu recorregut habitual, sinó que hi ha d'haver alguna cosa que l'obligui a fer-ho i aquesta podria ser ben be aquest patró invers a l'habitual.
És a dir, un índex baix de circulació no seria sempre sinònim de temps humit amb borrasques atlàntiques a les Illes, però sí que sense aquest baix índex no tendriem cap possibilitat ni una de tenir borrasques actives.

Per cert, vull puntualitzar que en parlar de flux de l'oest no sempre em referesc al ponent pur i dur. Mestral, ponent i llebeig són fluxes de component oest habituals i normals a dins les latituds mitjanes. De fet, el que no és habitual és circulació oposada en aquest sentit (retrògrada) o Nord-Sud (Meridiana).  Ho dic perquè s'entén com a flux de l'oest qualsevol de les seves components i no tan sols els fluxos aponentats purs i durs. De fet, en el sectors càlids de les pertorbacions, dominen els llebeigs, mentre que en els sectors freds el domini és del mestral, però no per això deixen de ser circulacions de l'oest.  ;)
Supos que lo que vols dir es que sense index baix no tenim possibilitat de tenir borrasques atlàntiques actives, perque amb un anticicló adamunt ses açores noltros podem tenir qualsevol casta de temps, basta que s'anticicló ens envii vents constants de N que amollin glopades d'aire fred que activin ciclogenesi mediterrania
Observa el cel. On vegis un nigul negre me trobaras.
Actualment informant des de Saragossa

http://www.meteoillesbalears.com

Desconnectat embat

  • barrumbada
  • *
  • Missatges: 2586
  • Jugam?
    • Veure Perfil
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #8 el: De Desembre 31, 2009, 19:50:15 p. m. »
Exacte, borrasques atlàntiques que arribin actives. Perdona, de vegades faig massa via a escriure.  ;)

Desconnectat Perejal

  • ruixada
  • *****
  • Missatges: 1700
  • Fracàs escolar garantit! Ni anglès ni coneixements
    • Veure Perfil
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #9 el: De Gener 03, 2010, 00:14:53 a. m. »
Veig que el tòpic ha estat ben entretengut eh?  ;D Si és que no hi ha res com parlar de méteo  ;)

Perejal, me sap greu, no puc accedir de moment al limk que me passes, no estic registrat encara al nou foro. A mem si ara que tendré lliure puc fer-ho en un moment.  ;) Però imagin per on van els tirs.


Dia 24/12/2009 vaig posar això:

"Algú em sabria dir quin temps fa que l'anticicló de les Azores no és al "seu lloc"?

Un anticicló va estar ajagut al Nord d'Àfrica vàries setmanes, donant-nos un temps més propi de la primavera que de la tardor (fins i tot molts d'arbres tornaren a treure flor -i alguns han fruïtat!!-)

Després es desplaçà allargant-se al Nord d'Europa portant-nos els primers freds.

De llavors ençà està bellugadís, ara aquí, ara allà, i els pronòstics semblen indicar que seguirà així.

La pregunta del milió: No és una situació clara de un episodi de Oscilació de l'Atlàntic Nord?  ???"
FORÇA FORANA!!!

Desconnectat embat

  • barrumbada
  • *
  • Missatges: 2586
  • Jugam?
    • Veure Perfil
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #10 el: De Gener 04, 2010, 10:41:05 a. m. »
 ;D ;Daixò se'n diu frikimeteotelepatia  ;D
Per mi és un cas de llibre   ;)

Desconnectat metar

  • Global Moderator
  • barrumbada
  • *****
  • Missatges: 2926
  • encalçador de niguls
    • Veure Perfil
    • Correu
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #11 el: De Gener 05, 2010, 14:23:33 p. m. »
hauriem de mirar els index dels anys assenyalats (1956/1977/1985/2005) perque pens que pot ser l'explicacio o al manco part de l'explicacio del hivern tan cruu que tenen per europa, i dels propers 10 o mes dies amb isos negatives que s'acosten. Recordau aquell documental sensacionalista de l'aturada del gulfstream.... ;)

Mitjana anual (serie 1993-2013) 426,8mm

Desconnectat Perejal

  • ruixada
  • *****
  • Missatges: 1700
  • Fracàs escolar garantit! Ni anglès ni coneixements
    • Veure Perfil
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #12 el: De Gener 10, 2010, 22:19:55 p. m. »
Titular de "Arctic Sea Ice News 2010" de dia 5 de gener:

UN EPISODI EXTREM DE L' A.O. PORTA A UN ESCALFAMENT DE L'ÀRTIC

Podeu llegir la notícia sencera (en anglès) a:

http://nsidc.org/arcticseaicenews/
FORÇA FORANA!!!

Desconnectat Twin

  • Global Moderator
  • Pedregada
  • *****
  • Missatges: 4278
    • Veure Perfil
    • Correu
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #13 el: De Gener 10, 2010, 23:00:23 p. m. »
While a negative AO leads to warmer temperatures over the Arctic, it also tends to reduce the flow of sea ice out of the Arctic by affecting the winds that can export the ice to warmer waters, where it melts. In this way, a negative AO could help retain some the second- and third-year ice through the winter, and potentially rebuild some of the older, multiyear ice that has been lost over the past few years. However, we do not yet know if the strongly negative AO will persist through the winter, or what its net effect will be.

Amb es meu angles de Porreres entenc que aixo vol dir que s'AO esta impedint que sa formi gel a ses latituds mes baixes de s'Artic, pero que es bastant possible que permeti sa generació de gel de llarga durada engreixant sa capa de gel ja existent, i que s'havia aprimat força.

Interessant
Observa el cel. On vegis un nigul negre me trobaras.
Actualment informant des de Saragossa

http://www.meteoillesbalears.com

Desconnectat Perejal

  • ruixada
  • *****
  • Missatges: 1700
  • Fracàs escolar garantit! Ni anglès ni coneixements
    • Veure Perfil
Re: DESEMBRE 2009 A LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL, UNA CONNEXIÓ AMB L'ÍNDEX AO
« Respondre #14 el: De Gener 11, 2010, 11:02:45 a. m. »
While a negative AO leads to warmer temperatures over the Arctic, it also tends to reduce the flow of sea ice out of the Arctic by affecting the winds that can export the ice to warmer waters, where it melts. In this way, a negative AO could help retain some the second- and third-year ice through the winter, and potentially rebuild some of the older, multiyear ice that has been lost over the past few years. However, we do not yet know if the strongly negative AO will persist through the winter, or what its net effect will be.

Amb es meu angles de Porreres entenc que aixo vol dir que s'AO esta impedint que sa formi gel a ses latituds mes baixes de s'Artic, pero que es bastant possible que permeti sa generació de gel de llarga durada engreixant sa capa de gel ja existent, i que s'havia aprimat força.

Interessant

Excel·lent anglès porrerenc!!  ;)

Un episodi intens d'AO implica un gir del vent dominant a les zones àrtiques que empeny el gel "cap endins", disminuint la quantitat d'icebergs i compactant el gel. Així gel de 2 o tres anys que hauria derivat cap a mar oberta resta confinat al casquet polar.
FORÇA FORANA!!!