Hola a tothom!
Fa un temps que vull trobar una estona i explicar el muntatge de la meva estació. Primer perquè probablement això servirà a algú que vulgui muntar una estació meteorològica i segon (i no menys important) perque estic molt content de com ha quedat el muntatge i del seu funcionament :-). No cal dir que si algú de per aquí vol fer un muntatge similar (especialment pel que fa a utilitzar wfrog) tindrà la meva ajuda.
L'estacióL'estiu del 2009 em vaig comprar una estació WMRS200. El que em va agradar d'aquesta estació per sobre d'altres va ser:
* no té consola (no ens cal, ja tenim l'ordinador).
* no necessita alimentació, pren l'alimentació del propi USB, reduint així el consum.
* el preu: 150 Euros. Sé que no és cap meravella d'estació, però com ja he comentat en algun altre missatge, la relació qualitat / preu crec que és molt bona.
També vaig comprar una garita Peet Bross (
http://www.astroradio.com/516006.html), més econòmica que la Davis i d'igual qualitat i funcionament. Hauria pogut fer-me la garita de forma artesanal amb plats de plàstic, però la meva opinió és que una garita comprada té uns plats amb una forma especialment pensada per la funció que realitzen mentre que els plats que podem comprar nosaltres no la tenen.
I finalment també vaig comprar un sensor UV, que és molt dolent i no el recomano a ningú.
Un parell de fotos del muntatge del sensor dins de la garita:
L'estació muntada:
I col·locada a la ubicació definitiva:
Hardware & SoftwareTenia molt clar que volia un sistema que funciones en linux amb un hardware sense necessitat de pantalla i de baix consum energètic. Pel que fa al software tenia clar que volia un software open source. És a dir, volia un meteohub (
http://wiki.meteohub.de/Main_Page), però open source. Com que no vaig trobar cap software open source que complis tots els meus requeriments em vaig fer el meu (avantatges, o segons com es miri inconvenients, de ser enginyer informàtic...). I així va nèixer l'hivern del 2009 wfrog (
http://www.wfrog.org/) que vaig instal·lar en una placa ALIX 3D2 (
http://www.pcengines.ch/alix.htm) amb Voyage Linux (
http://linux.voyage.hk/).
Ah!, i pels que sou fans de les Davis, actualment el wfrog ja les suporta.
La meva estació la podeu trobar en aquesta adreça
http://www.mallorcaweb.net/jpuigsegur/wfrog/72hours.html i a meteoclimatic (
http://www.meteoclimatic.com/perfil/ESIBA0700000107240B).
A més com que ja estava animat també vaig muntar dos wfrog més, un al meu pare:
http://meteolajonquera.50webs.com/24hours.html (A meteoclimatic
http://www.meteoclimatic.com/perfil/ESCAT1700000017700A) i un altre a un amic de Manacor
http://www.6tec.es/estacio/24hours.html (A meteoclimatic
http://www.meteoclimatic.com/perfil/ESIBA0700000107500C). Totes dues instal·lacions tenen també un ALIX 3D2 + wfrog i una protecció Peet Bros pel sensor de temperatura / humitat.
PressupostEl pressupost aproximat va ser d'uns 400 Euros:
- WMRS200: 150 Euros
- Garita: 81 Euros
- Pal, suports, fixacions, etc.: 40 Euros (aprox.)
- mini ordinador ALIX 3D2: 130 Euros
consum anual elèctric aproximat ~ 6 Euros *
* A principis de 2010 vaig calcular que un aparell que estigui 24 hores en marcha consumeix en Euros aprox. la seva potència en Watts. És a dir, si teniu un ordinador de 200W en marxa sempre consumirà aprox. 200 Euros d'electricitat a l'any.
1 Watt x 24 hores / dia x 365 dies = 8,76 Kw.hora (per any i Watt de l'aparell)
Com que ha pujat la lluma ara ja és més car. Com podeu veure no és un punt a ignorar.
Projectes de futurAquest estiu voldria comprar-me un sensor solar one-wire (potser m'animo i també agafo el sensor d'humitat i temperatura). A continuació em tocarà escriure el driver corresponent per one-wire, convertint així a wfrog en un dels pocs programes capaços de gestionar vàries estacions / sensors alhora (ja està previst a l'arquitectura).