Va, si t'agraden les ciències aquesta notícia t'alegrarà, tot i que pot passar desapercebuda per la majoria de la gent: En uns quants dies posaran en marxa el LHC, al CERN, a Ginebra.
En un paisatge bucòlic a la frontera francosuïssa, a prop de Ginebra, i a cent metres sota terra d'una gran planura de poblets tranquils i camps sembrats es troba un túnel circular de 27 quilòmetres de llargada que conté l'accelerador de partícules més potent del món: el col·lisionador LHC.
Al llarg del túnel, s'hi troben 4 immensos laboratoris subterranis de 25 metres d'alçada. Tot el conjunt forma la màquina d'investigació més gran mai construïda per l'home i servirà per fer el major experiment de la història de la ciència.
Es tracta de fer circular protons a gairebé la velocitat de la llum en totes dues direccions provocant 44.000 col·lisions per segon. L'esperança és que algun d'aquests xocs generi partícules noves mai observades, com ara l'anomenada Higgs, o partícula de Déu, que ens ajudaria a entendre com es va formar l'univers i la relació entre massa i matèria.
En l'LHC hi han col·laborat durant 4 anys 10.000 científics de tot el món, premis Nobel de costat amb estudiants de doctorat. S'hi ha parlat en anglès, en francès, en japonès, en rus... i també en català. Aquí treballen una trentena de físics i enginyers de la Universitat de Barcelona, de l'Autònoma i de la Ramon Llull. Part dels instruments de mesura també s'han fet a Catalunya.
Tots els físics estan a l'expectativa. Els comptes son "descobrir" el bossò de Higgs, dins el 2009. Però els rosega el corquet de "I si no apareix?" Si no apareix caldrà replantejar-se TOT el model estàndar de partícules i com en un dominó totes les teories lligades a aquest (que son moltes)