Autor Tema: Què va passar fa 12.800 anys?  (Llegit 2394 cops)

Desconnectat Perejal

  • ruixada
  • *****
  • Missatges: 1700
  • Fracàs escolar garantit! Ni anglès ni coneixements
    • Veure Perfil
Què va passar fa 12.800 anys?
« el: De Novembre 19, 2009, 22:23:13 p. m. »
Només uns mesos va ser el temps que es va torbar Europa a veure's inmersa dins una edat de gel. L'escenari, que podria ser tret directament de la pel·licula de Hollywood "El Dia Després", ha estat revelat pel registre paleoclimàtic més acurat que s'hagi fet mai.

Al voltant de 12.800 anys enrere, l'hemisferi nord es va veure afectat per la "mini" edat de gel del "Younger Dryas", o "Big Freeze". Va ser provocada per la desacceleració del Corrent del Golf, i va portar a la decadència de la cultura Clovis a Amèrica del Nord, i va durar al voltant de 1300 anys.

Fins ara es pensava que a la "mini" edat de gel li va caldre una dècada o més per afermar-se, basant-se en les proves aportades pels registres de gel de Groenlàndia. Els nous estudis de William Patterson de la Universitat de Saskatchewan a Saskatoon, Canadà, i els seus companys, semblen indicar que no va ser així.

El grup va estudiar d'un nucli de fang d'un antic llac, el llac Monreagh, a l'oest d'Irlanda. Utilitzant un bisturí van tallar capes de 0,5 a 1 mil·límetre de gruix, representant cadascuna un màxim de tres mesos de temps. Cap altra mesura de l'època s'ha apropat a aquest nivell de detall.

Els isòtops de carboni en cada tall revelaren la productivitat biològica del llac i els isòtops d'oxigen varen donar una imatge de la temperatura i les precipitacions. Aquestes dades mostren que, a l'inici de la gran congelació, les temperatures es van desplomar i la productivitat del llac es va aturar en qüestió de mesos o un any com a màxim. "Seria com prendre avui Irlanda i desplaçar-la cap al Nord, a les Svalbard" a l'Àrtic, diu Patterson, qui va presentar les troballes a la conferència de BOREAS a Rovaniemi, Finlàndia, el 31 d'octubre.

"Això és significativament menor del que s'ha suggerit abans, però és plausible", diu Derek Vance, de la Universitat de Bristol, Regne Unit. Hans Renssen, un investigador del clima a la Universitat de Vrije, a Amsterdam, Països Baixos, diu que els resultats recents de nuclis de gel de Groenlàndia indiquen que l'esdeveniment Younger Dryas podria haver ocorregut en un a tres anys. Els resultats de Patterson confirmarien l'hipòtesi d'un canvi molt sobtat, diu.

L'estudi de les rodanxes de fang indica que la recuperació del clima a la zona del llac va trigar al voltant de dos segles.

Patterson diu que els canvis sobtats en el clima com en el Younger Dryas estan lluny de ser inusuals en el registre geològic. El Younger Dryas es va produir quan un llac glacial que cobria la major part del nord-oest de Canadà es va desbordar i s'aboca a l'Atlàntic Nord i a l'Oceà Àrtic. La gran inundació va baixar dràsticament la salinitat de l'aigua impulsada per les corrents de l'Oceà Atlàntic Nord, incloent la Corrent del Golf, i  es va estancar. Dos estudis publicats el 2006 mostren que el mateix va tornar a passar 8.200 anys enrere, quan l'hemisferi nord va travessar una altra onada de fred.

Alguns científics del clima han suggerit que el casquet de gel de Groenlàndia podria tenir el mateix efecte si de sobte es fongués pel canvi climàtic, però l'informe de 2007 del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic va concloure que aquest era un escenari poc probable.

Els membres l'equip de Patterson han posat els seus ulls en la recerca de registres encara més precisos del clima històric. Han construït un robot capaç "d'afaitar" talls de 0,05 micres al llarg de les línies de creixement de les petxines de cloïssa fòssil, cosa que dóna una resolució de menys d'un dia. "Esperam poder comunicar pel juliol del 2010 les temperatures de 400 milions d'anys enrere", diu.

Font: Article de Kate Ravilious al núm. 2734 de la revista NewScientist
« Darrera modificació: De Novembre 19, 2009, 22:28:13 p. m. per Perejal »
FORÇA FORANA!!!

Desconnectat Twin

  • Global Moderator
  • Pedregada
  • *****
  • Missatges: 4278
    • Veure Perfil
    • Correu
Re: Què va passar fa 12.800 anys?
« Respondre #1 el: De Novembre 20, 2009, 00:30:35 a. m. »
Es molt interessant aquest tema des Younger Dryas. Primer de tot comentar que s'event que comenten de fa 8200 anys segurament es correspon amb s'Older Dryas, que mes o manco segueix es mateix patró que es Younger Dryas però si no vaig errat va ser provocat per s'irrupció massiva d'aigua dolça procedent d'un llac de sa península Escandinava.

Darrerament he llegit algunes coses al respecte i per tots es documents que m'he mirat desmenteixen que sa corrent des golf s'aturas. De fet, diven que sa corrent termohalina va perdre força, pero no pas que s'aturas. [Nota: sa corrent des golf propiament dita no arriba a Europa, sa que si que ho fa es sa deriva de s'Atlàntic Nord, que es sa continuació de s'anterior. Ho coment perque normalment es sol confondre]

Lo que no entenc gens es que diguin que afectaria només a Europa. Encara que sa corrent de s'Atlantic Nord afecti a només a Europa, resulta que sa formació d'aigües profundes en es N d'Europa, es un des motors de sa corrent termohalina, que te efectes climatics a nivell global. Per tant, jo crec que un event d'aquest tipus ha d'acabar afectant a tot es globus per nassos.

Referent a nes tema de Groenlandia hem de tenir en compte que tant es Younger Dryas com es Older Dryas estan relacionats amb dos llacs que varen abocar a la mar quantitats d'aigua impressionants de cop. Cal dir també que ambdos llacs estaven relacionats amb es desgel de sa darrera glaciació, un llac des manto laurentiano i saltre des manto finoescandinavo.
Per tant, per poder comparar Groenlandia amb aquesta situació hauriem de tenir [pens jo] un magatzem des gel que sa va fonent i que de sobte tota s'aigua dolça s'aboqui a la mar. Es fet que Groenlandia es vagi fonent a poc a poc crec que no seria suficient per frenar sa corrent termohalina, almanco no de manera tan brusca com en es passat.

Observa el cel. On vegis un nigul negre me trobaras.
Actualment informant des de Saragossa

http://www.meteoillesbalears.com