Missatges

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Perejal

Pàgines: 1 ... 107 108 [109]
1621
Meteorologia i Climatologia / Re: Seguiment solar
« el: D’agost 22, 2008, 11:12:56 a. m. »
Una nova taca (minúscula però en creixement) ha aparegut al llimb solar després d'un més sense taques. Sembla que té la polaritat pròpia del Cicle 24 tot i no haver aparegut a latitud gaire elevada.

1622
off-topic / Re: Club de lectura
« el: D’agost 06, 2008, 01:08:45 a. m. »
L'estiu convida a llibres lleugers, i el que us vull recomanar no ho és precisament, però podeu prendre nota per a més envant. Es diu "Biografía del Universo", d'En John Gribbin (Editorial Crítica). És una passada. Si us agrada la cosmologia i l'astrofísica, flipareu. A més està actualitzat (2005), cosa que no sol passar amb les traduccions de llibres de divulgació científica, que surten amb deu anys de retràs i moltes teories ja estan periclitades.

Vareu parlar dels Pilars de la Terra, la segona part (que va sortir fa uns mesos) "El millor dels mons", deixa bastant que desitjar, al meu parer (i també és un totxo de moltíssimes planes).

1623
Meteorologia i Climatologia / Re: Seguiment solar
« el: D’agost 06, 2008, 00:52:14 a. m. »
Senyal que es Sol comença a despertar, no?

De moment segueix sense apareixer cap taca

Si fos un al·lot a l'escola li posariem alló de "progresa adecuadamente".
La "pre-taca" no en va arribar a formar cap dins la banda visible de l'espectre, però l'activitat es reflexava a les imatges de l'ultraviolat extrem (284 angstroms) del satèl·lit SOHO.

1624
Meteorologia i Climatologia / Re: Seguiment solar
« el: D’agost 03, 2008, 10:59:39 a. m. »
Indicis d'activitat solar del cicle 24 (de moment és una "pre-taca")



PROTO NEW-CYCLE SUNSPOT: A sunspot from the next solar cycle could soon appear in the sun's northern hemisphere. SOHO magnetograms show an emerging magnetic dipole with the telltale polarity of Solar Cycle 24.
So far this is merely a proto-sunspot; the magnetic fields have not coalesced to form a truly dark sunspot core. Nevertheless, the little active region is significant. It is a herald of new Solar Cycle 24, and a sign that the solar cycle, while seemingly stuck in endless minimum, is actually progressing normally. The calm won't last forever!


1625
Meteorologia i Climatologia / Re: Seguiment solar
« el: De Juliol 22, 2008, 18:15:01 p. m. »
Pareix que es Sol segueix igual que dies enrera, sense cap taca.

Per cert, ara mirava dues coses sobre es Minim de Maunder, i a part de reduirse es nombre de taques m'ha parescut entendre que es tamany des Sol va creixer una mica, per tornar a decreixer després.

Aixo si que m'ha sorpres, es sa primera vegada que sent a parlar d'aquestes pulsacions de tamany a una estrella.


Si, és del tot cert, el Sol batega i ho fa al ritme de l'activitat del seu nucli (el reflexe a la superfície de l'activitat nuclear té lloc al cap de moltíssims milers d'anys)
El tamany d'una estrella ve determinat per l'equilibri entre la gravetat (que pitja cap endins) i la pressió de radiació del nucli (que pitja cap enfora), de manera que lleugeres variacions en l'energia radiant del nucli, condueixen a variacions del tamany de l'estrella.
A part d'aquestes pulsacions, per la seva evolució natural el Sol és cada dia un poc més calent i un poc més brillant. De totes maneres no cal passar pena, l'evolució és molt lenta en termes humans.

EDIT: no he pogut trobar la traducció, però aquí hi ha el link del texte en anglès, que explica la pulsació solar de 16 mesos: http://science.nasa.gov/headlines/y2000/ast03apr_1m.htm

1626
Meteorologia i Climatologia / Re: Seguiment solar
« el: De Juliol 22, 2008, 00:20:14 a. m. »
Perejal, ja havia sentit cosa d'aixo.

Sincerament, no se si preferesc que es trobi o que no es trobi es bosso de Higgs. Si es troba es un gran pas endavant a sa ciencia, ja que confirmaria algunes hipotesis actuals des model de particules, pero si no es trobas seria un repte enorme intentar explicar es perque.

Per cert, seguint amb es tema des Sol, en aquest enllaç http://www.spaceweather.com/ apareixen es nombre de taques solars, i actualment segueix essent de 0.

Si exceptuam una mini-taca (taca nº 1000) residual del cicle 23 que va sortir dia 18 i just es va mantenir el 19 i el 20, fa setmanes que el Sol està net com una patena.

1627
Meteorologia i Climatologia / Re: Seguiment solar
« el: De Juliol 17, 2008, 19:17:08 p. m. »
Va, si t'agraden les ciències aquesta notícia t'alegrarà, tot i que pot passar desapercebuda per la majoria de la gent: En uns quants dies posaran en marxa el LHC, al CERN, a Ginebra.

En un paisatge bucòlic a la frontera francosuïssa, a prop de Ginebra, i a cent metres sota terra d'una gran planura de poblets tranquils i camps sembrats es troba un túnel circular de 27 quilòmetres de llargada que conté l'accelerador de partícules més potent del món: el col·lisionador LHC.

Al llarg del túnel, s'hi troben 4 immensos laboratoris subterranis de 25 metres d'alçada. Tot el conjunt forma la màquina d'investigació més gran mai construïda per l'home i servirà per fer el major experiment de la història de la ciència.

Es tracta de fer circular protons a gairebé la velocitat de la llum en totes dues direccions provocant 44.000 col·lisions per segon. L'esperança és que algun d'aquests xocs generi partícules noves mai observades, com ara l'anomenada Higgs, o partícula de Déu, que ens ajudaria a entendre com es va formar l'univers i la relació entre massa i matèria.

En l'LHC hi han col·laborat durant 4 anys 10.000 científics de tot el món, premis Nobel de costat amb estudiants de doctorat. S'hi ha parlat en anglès, en francès, en japonès, en rus... i també en català. Aquí treballen una trentena de físics i enginyers de la Universitat de Barcelona, de l'Autònoma i de la Ramon Llull. Part dels instruments de mesura també s'han fet a Catalunya.

Tots els físics estan a l'expectativa. Els comptes son "descobrir" el bossò de Higgs, dins el 2009. Però els rosega el corquet de "I si no apareix?" Si no apareix caldrà replantejar-se TOT el model estàndar de partícules i com en un dominó totes les teories lligades a aquest (que son moltes)

1628
Seguiment / Re: Seguiment Temperatura del Mediterrani
« el: De Juliol 16, 2008, 19:52:14 p. m. »
Sabeu si tenim la mar de les Balears més o menys càlida del normal per aquestes dates. La meva impressió és que més o manco com sempre, tal vegada una mica menys!

Crec que està normal. Al juny no va encalentir gaire, però ara ja s'ha normalitzat en valors de superfície. Si anam un poc per avall, segur que està més freda del que toca, el que vol dir que si hi ha algún temporal fort, que barregi les capes, quedarà més fresca que la mitjana.

1629
Meteorologia i Climatologia / Re: Seguiment solar
« el: De Juliol 16, 2008, 19:37:39 p. m. »
Per cert perejal, d¡on has tret aquesta gràfica d'activitat solar?

És de la Nasa. Tenen un butlletí de notícies, en anglès i en chicano (que sempre va un poc retrassat respecte l'altre)

Aquest és l'enllaç: http://science.nasa.gov/headlines/y2008/11jul_solarcycleupdate.htm?list929824

1630
Meteorologia i Climatologia / Re: Seguiment solar
« el: De Juliol 16, 2008, 19:31:44 p. m. »
Gràcies Perejal. Veig que anava una mica errat amb això de ses taques solars i es canvis de cicle.

De res. Per cert t'agrada s'astronomia?
A jo crec que m'agrada tant o més que la meteo. No sé, no voldria haver de triar.
Aquí tens una imatge de la primera taca solar del cicle 24. Va sortir dia 4 de gener.


1631
Meteorologia i Climatologia / Re: Seguiment solar
« el: De Juliol 16, 2008, 12:15:39 p. m. »
Jo amb això dels cicles solars estic una mica perdut!

El que jo sé es que cada cicle Solar dura uns 11 anys i dins d'aquests 11 anys hi ha un any de màxima activitat i un any de mínima activitat. Cada certs anys hi ha un màxim especialment intens i un mínim especialment intens.

Quan en Twin xerra de cicle 24 o cicle 25...A qué et refereixes? Al nombre de cicles de 11 anys que es duen estudiats? ???
Sí. S'enumeren correlativament els distints cicles.
Es diu que comença un cicle solar quan les taques solars apareixen molt a prop de s'equador solar. A mesura que es cicle va avançant ses taques apareixen de cada vegada més allunyades de s'equador.
Ses taques solars no són mes que es reflexe de camps magnètics de s'interior solar que per fenomens interns es veuen obligats a sortir cap a s'exterior.

En tenir temps de cercar-lo vos donare un link molt bo per entendre una miqueta de sa fisica solar.
Perdona la correcció Twin, el factor determinant del canvi de cicle solar, és la inversió dels pols del camp magnètic de les taques. A més les primeres taques del nou cicle comencen a latituds elevades i a mesura que avança el cicle van baixant cap a l'equador. Així pel gener d'enguany van aparéixer la primeres taques del cicle 24, però amb posterioritat n'han segit aparaguent del cicle 23. Estam en temps de canvi de cicle (mínim)


Pàgines: 1 ... 107 108 [109]