Missatges

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Temes - Perejal

Pàgines: 1 ... 5 6 [7]
91
Natura / Mon cor estima un arbre ...
« el: De Febrer 05, 2010, 23:15:08 p. m. »
Immortalitzat per Mn. Costa i Llobera, sempre m'havia demanat com era i a quin lloc de Formentor estava.

Et voilà!!



(una certa decepció: de la platja estant no "domina les altures i aguaita l'infinit" ni allò tan emotiu de l'ànima forta que "arrela dins l'altura com l'arbre dels penyals:-[ )

Conclusió "costalloberiana": pel poeta "mes pot volar millor la fantasia / pel buit meravellós de l'ignorat" (A un Claper de Gegants)

92
Seguiment / Seguiment Depressions Tropicals
« el: De Febrer 04, 2010, 16:50:02 p. m. »
Recuper aquest tòpic per estar un poc al dia (jo mateix) d'aquests fenomens violents.

93
Projectes meteorologics / Nous productes PCE Group
« el: De Febrer 02, 2010, 14:30:51 p. m. »
Aquí hi ha l'enllaç a aquesta gent:

http://www.pce-group-europe.com/espanol/product_info.php/info/p5944_Logger-de-datos-climatologico-con-puerto-USB-PCE-HT71.html

Avís a navegants: el "pluvio" de la PCE-FWS 20 (lowcost  ;) ) va petar i tant li és marcar 0 com 5000 (l'hauré de revisar si hi veig res anòmal, però el tenc al terrat de ca'l veinat ...  ;D ), la resta funciona bé.

Metar, has tengut cap problema amb la teva? 

94
Altres Ciencies / Bufetades a la ionosfera
« el: De Gener 21, 2010, 00:08:27 a. m. »
Despús-ahir, una erupció solar de classe M2 va colpejar l'atmosfera superior de la Terra amb una bona dosi de raigs X causant una onada de ionització que lliscà sobre Europa. Això va pertorbar la propagació de les senyals de ràdio de baixa freqüència que usen la ionosfera com a reflector per arribar més enllà de l'horitzó (si teniu memòria, les ràdios antigues tenien una banda d'ona curta on, a part de molts de xiules i tot tipus de renous, podies escoltar emissores de l'altre cap de món que anaven i venien segons les oscil·lacions de la ionosfera). Un monitor "SID" operat per Rudolf Slosiar a Bojnice, Eslovàquia, enregistrà el succés com una sobtada variació de potència de la senyal:





"SID" és l'acrònim de Sudden Ionospheric Disturbance (Sobtada Pertorbació Ionosfèrica), i un "monitor SID" és un ràdio receptor que monitoritza les senyals de banda ~20 kHz de transmissors distants. El seu aparell enregistrà clarament els efectes de l'erupció solar. La caiguda de senyal mostra que la ionosfera va necessitar al voltant de 72 minuts per a tornar a l'estat previ a l'impacte dels raigs X.

95
Excursions / Un racó espectacular
« el: De Desembre 24, 2009, 19:36:27 p. m. »
És una excursió curta (bé, la pots allargar tant com vulguis, però el troç que vull comentar és curtet: Solleric - Comasema)
L'incovenient que té és que heu de ser poqueta gent i no fer renou, ja que per Solleric s'hi ha de passar mig d'amagat, que a vegades "mosseguen" (i més ara que han perdut el plet del camí d'Alaró  :D )

La millor manera d'arribar-hi és precisament per aquest camí recuperat que transcorre pel costat endret del torrent de Solleric, sortint a ma dreta de la carretera d'Orient. Aquí hi ha el primer gual. Hi havia uns pilons de pedra que et permetien passar si el torrent duia aigua (i ara en duu). Ara n'hi ha dos de romputs (sembla intencionadament), així que compte a banyar-se els peus o pegar una relliscada i banyar-se del tot. Aques camí, clar però poc transitat, ens porta fins a les cases de sa Font Figuera, ja dins la possessió de Solleric i es converteix en una pista transitable per cotxes que ens deixarà just arran de les cases (impresionants) de la possessió. Aquí comença l'incògnita. Si ens han vist venir de lluny, ja hi haurà algú que ens vetl·li. El camí més curt (i arriscat) és seguir per davant les cases i travessar pels sementers remuntant el torrent (sempre hi ha camí) però de deu vegades nou ens diran "de què vas curro?". Solució: En arribar a les cases, fer com si seguisseu el camí públic que segueix cap a s'Oli Clar. Aviat trobareu marges amb oliveres mig abandonades. Deixau el camí per l'esquerra i resseguint els tiranys de les ovelles pels marges, voltar tota la clotada dels conreus amb el camuflatge dels garrofers, ullastres i oliveres sense guanyar altura És més llarg, però hi ha moltes de possibilitats de assolir la següent fita tranquilament. Quan haurem fet aquesta voltera pels marges,  tornarem trobar el torrent, just quan entra als sementers provinent del Barranc. I aquí trobam un dels racons fantàstics de la Serra. El torrent baixa de Comassema engorjat dins el Barranc, per dins un lloc ombrívol d'alzinar, salts d'aigua, gorgs blaus d'aquells que diuen tirat'hi. Com el remuntam? Travessam el torrent amb seny de bístia vella (per allò de les remullades) i aviat, pel marge esquerre puja un camí de muntanya amb un empedrat gairebé intacte, una meravella! El camí puja fent alguns revolts i arrupant-se als penyassegats del Barranc. Prest entrarem dins Comassema (convé haver avisat a D. Fernando Fortuny, que sempre dóna "permís", just és que vol que l'avisis) El camí passa per varis colls de tords (D. Fernando els deu llogar a preu de canari jove) i es perd quan arribes als sementers de baix de la possessió, però hi ha tirany que et porta per baix de les cases (també magnífiques) i d'aquí tant podeu agafar cap a Orient, o cap al Coll d'Es Bosc, o cap a l'Ofre, o cap al puig d'Amós, o ...)

Per cert Solleric està en venda. Si vos ha tocat la loteria i teniu el caprici... ;D

96
Excursions / 22/11/2009
« el: De Novembre 23, 2009, 23:43:26 p. m. »
Encetaré aquesta secció amb una excursió curta, però ferèstega: em vaig adonar que fa 24 anys que tenc 24 anys ...  i això suma 48!  ::)

Cavallet quan eres jove,
que anaves de pentinat!
I ara som arribat,
que ja no tens pels per sa coa!

A part de tenir cames i braços (sobretot aquests) com si m'hagués barallat amb un moix, vaig fotre la pantalla del mòbil amb algún dels múltiples cops per penyes i roques.

Les fotos no són meves (la pobra càmera també hagués quedat per allà dalt) però, els que no hi hagueu estat, vos en fareu una idea.

A) Pas de s'Al·lot Mort (topònim si més no tètric; a més te llegenda)




B) Pas des Marge




... i entre un i s'altre els paratges inhòspits dels esquejars de la muntanya de Montcaire.

Memorable  :P
 

97
Altres Ciencies / Va arribar l'home a la Lluna?
« el: De Novembre 20, 2009, 20:14:24 p. m. »
Quantes vegades heu sentit gent que dubta al respecte?

Tenen base aquests dubtes o són una "llegenda urbana" més?

Fa uns mesos la "Lunar Reconnaissance Orbiter Camera" envia imatges captades molt a prop de la superfície lunar.

A aquestes dues es veuen fins i tot les petjades dels astronautes  :o







De totes maneres, els excèptics sempre podran dir que amb el "Photoshop" es fan meravelles  ;D

98
Natura / Què va passar fa 12.800 anys?
« el: De Novembre 19, 2009, 22:23:13 p. m. »
Només uns mesos va ser el temps que es va torbar Europa a veure's inmersa dins una edat de gel. L'escenari, que podria ser tret directament de la pel·licula de Hollywood "El Dia Després", ha estat revelat pel registre paleoclimàtic més acurat que s'hagi fet mai.

Al voltant de 12.800 anys enrere, l'hemisferi nord es va veure afectat per la "mini" edat de gel del "Younger Dryas", o "Big Freeze". Va ser provocada per la desacceleració del Corrent del Golf, i va portar a la decadència de la cultura Clovis a Amèrica del Nord, i va durar al voltant de 1300 anys.

Fins ara es pensava que a la "mini" edat de gel li va caldre una dècada o més per afermar-se, basant-se en les proves aportades pels registres de gel de Groenlàndia. Els nous estudis de William Patterson de la Universitat de Saskatchewan a Saskatoon, Canadà, i els seus companys, semblen indicar que no va ser així.

El grup va estudiar d'un nucli de fang d'un antic llac, el llac Monreagh, a l'oest d'Irlanda. Utilitzant un bisturí van tallar capes de 0,5 a 1 mil·límetre de gruix, representant cadascuna un màxim de tres mesos de temps. Cap altra mesura de l'època s'ha apropat a aquest nivell de detall.

Els isòtops de carboni en cada tall revelaren la productivitat biològica del llac i els isòtops d'oxigen varen donar una imatge de la temperatura i les precipitacions. Aquestes dades mostren que, a l'inici de la gran congelació, les temperatures es van desplomar i la productivitat del llac es va aturar en qüestió de mesos o un any com a màxim. "Seria com prendre avui Irlanda i desplaçar-la cap al Nord, a les Svalbard" a l'Àrtic, diu Patterson, qui va presentar les troballes a la conferència de BOREAS a Rovaniemi, Finlàndia, el 31 d'octubre.

"Això és significativament menor del que s'ha suggerit abans, però és plausible", diu Derek Vance, de la Universitat de Bristol, Regne Unit. Hans Renssen, un investigador del clima a la Universitat de Vrije, a Amsterdam, Països Baixos, diu que els resultats recents de nuclis de gel de Groenlàndia indiquen que l'esdeveniment Younger Dryas podria haver ocorregut en un a tres anys. Els resultats de Patterson confirmarien l'hipòtesi d'un canvi molt sobtat, diu.

L'estudi de les rodanxes de fang indica que la recuperació del clima a la zona del llac va trigar al voltant de dos segles.

Patterson diu que els canvis sobtats en el clima com en el Younger Dryas estan lluny de ser inusuals en el registre geològic. El Younger Dryas es va produir quan un llac glacial que cobria la major part del nord-oest de Canadà es va desbordar i s'aboca a l'Atlàntic Nord i a l'Oceà Àrtic. La gran inundació va baixar dràsticament la salinitat de l'aigua impulsada per les corrents de l'Oceà Atlàntic Nord, incloent la Corrent del Golf, i  es va estancar. Dos estudis publicats el 2006 mostren que el mateix va tornar a passar 8.200 anys enrere, quan l'hemisferi nord va travessar una altra onada de fred.

Alguns científics del clima han suggerit que el casquet de gel de Groenlàndia podria tenir el mateix efecte si de sobte es fongués pel canvi climàtic, però l'informe de 2007 del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic va concloure que aquest era un escenari poc probable.

Els membres l'equip de Patterson han posat els seus ulls en la recerca de registres encara més precisos del clima històric. Han construït un robot capaç "d'afaitar" talls de 0,05 micres al llarg de les línies de creixement de les petxines de cloïssa fòssil, cosa que dóna una resolució de menys d'un dia. "Esperam poder comunicar pel juliol del 2010 les temperatures de 400 milions d'anys enrere", diu.

Font: Article de Kate Ravilious al núm. 2734 de la revista NewScientist

99
Natura / Paradoxes sobre el canvi climàtic.
« el: De Novembre 19, 2009, 21:32:49 p. m. »
L'escalfament de l'atmosfera, molt marcat a la Península Antàrtica (2'5º C, el més alt del globus) ha provocat que en els darrers 50 anys s'hagin fos un total de 7 plataformes de gel, deixant uns 24.000 km2 de "noves" aigües obertes.

Idò això suposa que el fitoplancton té 24.000 km2 més per realitzar la fotosíntesi i capturar la "friolera" de 12'8 milions de tones de CO2 que acaben en forma de carbonats al fons de l'oceà.

Distam molt de comprendre tots els factors que poden influir en el clima i la capacitat de reacció de la biosfera als seus canvis.

100
Altres Ciencies / Col·lisions galàctiques
« el: De Novembre 10, 2009, 12:49:48 p. m. »
De fa temps es conegut que les dues galaxies més grans del Grup Local, M31-Andròmeda i la nostra Via Lactea, estan en rumb de col·lisió, fet que succeirà d'aquí a uns 3.000 milions d'anys (ja no serem per aquí  ;D)

Això ve "a cuento" de dues imatges de gran bellesa que poden il·lustrar com són aquestes col.lisions (fenòmen gens estrany a l'Univers)





A http://www.cfa.harvard.edu/seuforum/animations/animations/galaxycollision.mpg podeu veure una recreació feta per ordinador de com pot ser la col·lisió.

Pàgines: 1 ... 5 6 [7]