Missatges

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Temes - Perejal

Pàgines: 1 2 [3] 4 5 ... 7
31
Mou-te per la xarxa / Undulatus asperatus
« el: D’agost 23, 2011, 12:22:05 p. m. »
Fins ahir no sabia de l'existència d'aquest tipus de niguls (de fet foren oficialment reconeguts el 2009)

La foto mostra aquest tipus inusual de núvols que planen sobre una llacuna prop de Lobos, Argentina. Aquesta formació va aparèixer, curiosament, després d'una tempesta al matí. Aquests niguls d'ona aspra poden estar relacionats amb un tipus de núvol entre altostratus - altostrats undulatus. Sembla que tenen una predisposició a formar-se abans del migdia, sobre un terreny relativament pla i després que les tempestes convectives hagin passat.
Tot i que aquests niguls donaven al cel un aspecte especialment amenaçador, no van produir ni vents forts ni precipitacions. Persistiren durant diverses hores abans que finalment es dissipassin.

Foto presa aproximadament a les 10:00 del matí del 23 d'agost 2010.


32
off-topic / Molts d'anys Fizban!!
« el: D’agost 14, 2011, 11:04:40 a. m. »
Que en puguis fer molts!!  :D

33
Riscos Naturals i Tecnològics / Marcada activitat sísmica sota "El Hierro"
« el: D’agost 03, 2011, 13:49:05 p. m. »
Durant les últimes setmanes, hi ha hagut un munt de rumors entre els vulcanòlegs degut a la sismicitat a El Hierro. Aquesta, encara que en la seva majoria de baixa magnitud (<M2), ha estat de gran volum, amb més de 1.000 d'aquests microquackes des que es va iniciar a principis de juliol. Gairebé tots la sismicitat s'ha limitat a profunditats de 9-16 km per sota de la superfície, que en un lloc com les Illes Canàries, és a prop del límit de l'escorça inferior i el mantell superior en un entorn oceànic. La pregunta en la ment de tots és:  es prepara El Hierro per a una erupció i, si no, què és el que està passant per sota del volcà?

Abans que puguem fer front a aquestes preguntes, necessitem una mica de context per al magmatisme en la Illes Canàries. L'arxipèlag està compost per set illes que , El Hierro és la més petita. No obstant això, els volcans de la cadena són grans, s'eleven a partir de ~ 1051 metres sobre el nivell del mar fins a més de 3.800 metres d'altura a Tenerife. Una àmplia varietat de laves dels volcans han fet erupció a les Canàries, de la seva basalt típic que es troba a Hawaii  fins a les de composicions molt més estranyes, com mugearites i fonolita. La majoria dels volcans joves (menys d'uns pocs milions d'anys) es deu a un punt calent que s'eleva sota de l'arxipèlag, com el que trobem a Hawaii, Islàndia, Illa de la Reunió i altres illes oceàniques. No obstant això, el vulcanisme es remunta tan lluny com 20 milions d'anys a les Illes Canàries i en part pot ser el producte d'una propagació de la falla de zona Sud de l'Atles (SAF), però el veritable origen de les Illes Canàries és objecte d'acalorats debats.

Els volcans de les Illes Canàries comparteixen moltes similituds amb els volcans de Hawaii. Molts tenen l'estructura típica de tres vessants, com el Kilauea, produint grans volcans d'escut. L'estil d'erupció (almenys en temps històrics) tendeix a ser del tipus de fissura de fluxos de lava amb rares erupcions explosives, com a molt romanents silícics, com la fonolita, a les primeres etapes de l'erupció.

El propi El Hierro és un dels volcans més petits a les Illes Canàries. Hi ha una sèrie d'informes sense confirmar d'erupcions en els darrers cent anys (inclosos els informes ambigus d'una erupció en 1793), però la darrera erupció documentada del volcà es va produir ~ 550 aC, amb una nova erupció aproximadament 400 anys abans. L'illa en si conté diversos centres volcànics, incloent la part antiga del Tiñor (~ 1.120.000 anys d'edat) i El Golf, que s'activa a partir de ~ 545.000-176.000 anys enrere. Es pensa que la part més activa de la zona activa Canàries es troba a El Hierro, la qual cosa explica el magmatisme basàltic i sembla que la major concentració de forats petits i fluxos de lava es troben en El Hierro . L'illa també compta amb tres badies grans a la costa, el que suggereix que grans esllavissades de terra poden haver vingut de la caiguda dels volcans de la illa.

Per tant, no hauríem d'estar sorpresos per aquesta sismicitat a El Hierro: Encara que no és ni de lluny tan productiu com Hawaii o Islàndia, el punt calent de Canàries és una dels més vigorosos del planeta, com poden donar fe les 7 illes. Veiem una constant i sismicitat de baix nivell (com en parts de Islàndia i Hawaii), a causa de la ploma de magma que s'està introduint del mantell a l'escorça, i gran part d'aquesta intrusió s'està produint a la zona de 16/09 quilòmetres en la que detectam sismicitat a El Hierro. ¿Condueix aquesta sismicitat automàticament a una erupció poc després dels terratrèmols, com quan els observem a Hawaii o a Islàndia? No necessàriament. Aquestes intrusions poden aportar magma a la part baixa del sistema magmàtic, però no produir erupcions en els dies, setmanes o fins i tot anys següents. No obstant això, ara que tenim molts d'aquests sistemes volcànics amb activitat tan recent, hem après a tenir en compte aquesta activitat subtil, en lloc d'esperar fins que puguem sentir la sismicitat a la superfície -que en general significa una erupció està definitivament en marxa.

Això vol dir que hem d'estar preocupats per una erupció imminent a El Hierro? Probablement no. Aquesta sismicitat ens ha de recordar que El Hierro és un volcà actiu i aquests senyals poden ser l'avantguarda de l'erupció en el futur. No obstant això, sense corroboració de més proves, com la deformació del volcà, l'augment de diòxid de carboni o les emissions de diòxid de sofre o els canvis en la sismicitat (major magnitud, ubicació més superficial), els terratrèmols podrien significar que el magma s'està recarregant en els baixos fons d' El Hierro. Com hem vist a l' Eyjafjallajökull, a Islàndia, podrien passar anys entre un eixam sísmic que implica la recàrrega de magma i una erupció en el volcà.

No obstant això, fins i tot amb aquesta visió prudent sobre el que aquests terratrèmols podrien significar, sempre és una bona idea estar preparat , especialment quan es viu en una illa volcànica, com El Hierro. Més de 10.000 persones viuen a l'illa i han de saber què fer i on anar en cas que El Hierro es decideixi a entrar en erupció - però recordeu, la majoria de les erupcions produeixen fluxos de lava i molta menys cendra, de manera que no és probable que suposi una gran amenaça per a les persones a no ser que quedin atrapats. La gent a Hawaii ha estat vivint amb un volcà en constant erupció de fa més de 30 anys, de manera que qualsevol activitat a El Hierro seria impressionant de veure, però no una catàstrofe per als habitants de l'illa.

34
Estacions meteorologiques / Properament un "pluvio oficial" i econòmic
« el: D’agost 02, 2011, 20:53:14 p. m. »
Sembla que aviat estarà disponible aquest "pluvio"

http://www.astroradio.com/516200.html

Està homologat per Meteoclimàtic.

En tenc un a n'es Port i abans el vaig tenir un temps al costat del Hellmann i la clavava  ;)

36
Mou-te per la xarxa / Espectre en llum visible d'un llamp
« el: De Juliol 26, 2011, 11:58:11 a. m. »
 ;)

http://www.atoptics.co.uk/fz655.htm

Curiós que en anglès també utilitzin l'expressió "llamp forcat"  ;D

37
off-topic / Molts d'anys a les Aines i als Joaquims
« el: De Juliol 26, 2011, 11:15:56 a. m. »
No sé si en tenim pel fòrum però com que juliol i agost són un no aturar de festes, una més no farà mal  ;D

38
off-topic / Molts d'anys als Jaumes!
« el: De Juliol 25, 2011, 11:17:52 a. m. »
 ;)

... als Jaumes, Jaumetes, ... i un molt especial a n'en Xalocada  :D :D :D

39
off-topic / Molts d'anys a les Mª Magdalenes
« el: De Juliol 22, 2011, 11:51:15 a. m. »
 :-*  ;)  :D

41
off-topic / Molts d'anys Marçal!!
« el: De Juny 30, 2011, 10:56:08 a. m. »
 ;)

Que celebris la teva onomàstica amb salut i bona companyia  :D

42
Altres Ciencies / Passis de l'Estació Espacial Internacional
« el: De Juny 27, 2011, 12:20:24 p. m. »
Aquestes nits clares d'estiu és entretingut veure passar la International Space Station per sobre nostre. En els passis bons (quan passa prop del zenit) pot assolir la magnitud -4 (més brillant que Venus)

A la web  http://www.heavens-above.com/  podeu entrar la vostra localització geogràfica i us donarà els detalls dels passis dels propers dies de la ISS (i d'un munt de satèl·lits més)

Per demà n´hi ha un de bo  ;)

 

... i per dia 30 un de millor  :D



43
Mou-te per la xarxa / Mordor
« el: De Juny 25, 2011, 12:34:55 p. m. »
 :o


44
Mou-te per la xarxa / Eclipsi i tempesta
« el: De Juny 21, 2011, 20:39:54 p. m. »

45
Altres Ciencies / Dimecres 15 eclipsi lunar "dels bons"
« el: De Juny 14, 2011, 12:06:04 p. m. »
Com segurament haureu vist per la premsa dimecres toca eclipsi  ;D ... i és força interessant.

Es tracta d'un dels relativament "rars" eclipsis centrals, el que fa que la fase de totalitat sigui molt llarga. En concret de les 21:22 fins a les 23:03 (hora oficial) uns 100 minuts, amb el màxim a les 22:13. És el més llarg d'ençà el de dia 16/07/2000 que no va ser visible de casa nostra, pel que ens hem de remuntar al de dia 4 d'abril de 1996. El proper d'aquestes característiques serà dia 27/07/2018.

El primer contacte amb l'ombra és a les 20:23, de manera que de la costa del Llevant es podrà veure (con la venia de la autoridad y si el tiempo lo permite   ;D ) com la Lluna eclipsada sortirà sobre l'horitzó marí cap allà les 21:10.

Pàgines: 1 2 [3] 4 5 ... 7