Missatges

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Temes - Gregal

Pàgines: 1 [2]
16
Seguiment / Seguiment dades del Puig Major (actualitzat 15.08.11)
« el: De Maig 02, 2010, 23:41:15 p. m. »
Ses instal.lacions des Puig Major han sofert un canvi substancial, de millora. El que va començar essent un estudi amb pocs mitjans, ha pogut evolucionar fins a convertir-se en la estació meteorològica oficial de l´Aemet més elevada de l´arxipèlag balear.

Va començar quan, a finals de Març, vaig anar a pegar un bot a Raixa, on es cel.lebrava el dia meteorològic mundial. Vaig trobar n´Agustí Jansà i li vaig comentar el meu projecte, el qual va trobar que era bastant interessant. No xerrarem molt, però just al matí següent vaig rebre la telefonada de treballadors de l´Aemet a Palma, dient-me que en Jansà havia inciat uns tràmits burocràtics amb aquest tema, i que em deixarien col.locar una garita. En contra del que és habitual, els tràmits foren ràpids i a finals d´abril ja estava tot oficialitzat. B-044, Escorca-Es Puig Major. Ja era oficial.
El que pensava que seria el major escull (personal militar) m´ha tornat a sorprendre positivament, en referència a la seva conformitat en clavar una garita amb ciment allà dalt; quan els darrers mesos han hagut manifestacions antimilitaristes, gent que s´ha colat, etc... no obstant vaig enviar una carta al comandant i al personal de seguretat demanant permís per fer-ho... i cap problema. Fins i tot me telefonaren per dir-me que no havia problema, i que mem si podria donar-lis dades, que a ells lis interessen, de cara a la maquinària de barreres, radar... i comprar eines resistents a molts graus baix zero.
Tenc la sensació de que ses coses pinten be de cara al futur, i si m´han deixat clavar amb ciment una garita, sa cosa va per llarg. Vaja, que m´atreviria dir que aquesta garita morirà amb jo :D

Us pos ses fotos de com ha quedat sa cosa: sa instal.lació va ser el 29 d´abril. Quin estreno que tendrà, amb el temporal que se´ns ve adamunt!

Aquí, instal.lant sa garita, amb el Penyal des Migdia al fons. Hem sacrificat uns quants metres de cota (uns 50, ara està a 1350 mts) però hem guanyat amb ventilació i màxima fiabilitat de mesures. Està a la zona que separa el Penyal des Migdia des Puig Major, una espècie de collet, poques curves abans del cim, en un altiplà que tenen abandonat.Aquí veim la seva posició respecte a la bolla, uns 50 metres més de l´altura. No obstant no crec que es noti la diferència de 50 mts respecte a les medicions de sa bolla. És un lloc molt ventilat i és tan poca la distància de separació...Garita vista des de sa bolla, 50 metres més amunt. Està molt ben ventilada per tots els costats, just a l´inici de la cresta del Penyal des Migdia. Si la haguéssim posat més amunt seria complicat: radars, antenes i barreres de ferro afectarien amb la radiació. I apart, el sòl d´allà dalt és sumament inestable per clavar res, amb continus despreniments.Mirant cap al nord. Ses tramuntanades i mestralades les rebrà de ple.


Mirant cap al Massanella.


Instrumental, dedins


Actualment, tenim:
-Un termòmetre "tradicional" de màxima i mínima, que posaré a zero cada mes, i servirà per comparar amb el sensor.
-2 sensors PCE de temperatura. Un de recanvi. No està col.locat com a la foto, sinós penjant d´un fil gruixat.
-2 claus de la garita. Està ben custodiada, tancada amb pany a cal i canto, per si acàs. Una clau la tenc jo, i l´altra els militars (una miqueta de cortesia...)

Projectes de futur:
-Posar un pluviòmetre digital. M´he fixat amb un per comprar, que memoritza les precis de setmanes i mesos. Hem de recordar que els sensors PCE també dónen la humitat, interesantíssim quan tenguem l´efecte foehn (esper que sense incendis com el darrer pic)
-L´anemòmetre ho veig difícil. Primer perquè els convencionals tenen un tope, 140km/h, i és un valor segurament molt àmpliament superat allà dalt, sobretot en mestralades. I tampoc trob cap anemo que faci com els PCE, memòria interna per dies i setmanes. Sols posen la màxima i la mínima desde que s´inicia.

Dades: ha hagut problemes amb el meu ordenador, però les dades hi són, TOTES, d´aquests darrers mesos. Comentar 2 aspectes:

-El dia després de la nevada de Març, quan els -7ºC de Lluc... a sa bolla... 2 DÍGITS NEGATIUS: -10ºC, marcant mínima hivernal

-Va nevar diumenge de Pasqua, en ple ruixat de migdia, baixaren a 0.1ºC.

Esper que aquesta estació tengui vida per molts d´anys i ens pugui donar moltes alegries. Sense anar més enfora, amb lo que comença demà.

Pàgines: 1 [2]