Missatges

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - pinero_87

Pàgines: 1 [2] 3 4 ... 9
16
off-topic / Re:SOPAR JOAN BUTLER 2015
« el: De Novembre 02, 2015, 10:03:38 a. m. »
Finalment no podre venir perque m'ha sorgit un compromís al que no puc faltar, llàstima perque hem perdre coses molt interessants... però a n'es pròxim m'apunt! Passau-ho be!

17
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: D’octubre 28, 2015, 12:28:54 p. m. »
Si, aquest cas es com a peculiar  ???, digne de ser estudiat...la zona aquesta vegada és bastant extensa, a vegades és mes reduïda i no se si se podria dir que té certa variabilitat en la seva localització per als diferents casos que es donen...

Sembla, a mes, que s'ha anat intensificant si es compara amb les 8h del mati

18
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: D’octubre 09, 2015, 09:52:05 a. m. »
Gràcies per compartir Twin! té molt bona pinta! sobretot l'apartat de resultats experimentals! segur que podrem agafar alguna idea i resoldre molts de dubtes :)

19
off-topic / Re:SOPAR TARDOR 2015
« el: D’octubre 08, 2015, 21:29:14 p. m. »
Eii jo m'apunt si hi soc a temps!

20
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: D’octubre 08, 2015, 21:17:55 p. m. »
Doncs el cas de la badia de Campos ben be pot ser el que comentes...l'unic és que les gotes d'esprai han d'haver de tenir un tamany considerable per ser detectades, i han de poder arribar a una alçada almenys de 118m que es l'alçada de radar, més el que pugui ascendir el raig en el tram fins a la badia de Campos...jo tampoc en se tant per sabre si això es factible, o tan sols si ha de ser vertaderament aixi, pero en tot cas es interessant. I si has vist que es una situació que es dona amb vents que confirmen la teva hipòtesi, crec que pot ser ben be.

Pel que comentes sobre l'advecció tèrmica i els falsos ecos, jo crec que es normal. Quan la temperatura en el desert decreix rapidament en alçada perquè el terra esta molt calent, els raigs del sol que tocarien incidir a l'arena del desert en condicions normals, es corven cap al cel degut a les successives refraccions. Es com si el raig canviès de medi, perque l'aire calent té un índex de refracció mes petit que el mes fred, i es corva tant que pot tenir una trajectòria desviada cap a l'alçada dels ulls d'una persona, la qual veu el cel al lloc on hauria de veure l'arena del desert. Això també passa a l'estiu quan veim el que pareixen bassiots a l'asfalt. El que passa amb el radar es el mateix efecte òptic...el raig de radiació/llum que llença el radar atravessa una seqüencia de medis (aire atmosfèric a diferents condicions) de forma que fan corvar el raig del radar cap al mar. El fonament físic és la llei d'Snell (o llei de refracció de Descartes també anomenada), de la refracció aplicada de forma successiva. Aquesta imatge de eltiempo.com trob que ho descriu bastant be:



Recoman aquesta web, on s'expliquen els fenòmens òptics http://ojaizmet.blogspot.com.es/2012/01/cuestiones-sobre-la-meteorologia.html. I m'agraden les imatges que mostra, representant l'efecte de miratge per inversió tèrmica:




 

21
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: D’octubre 08, 2015, 09:08:40 a. m. »
Gràcies per l'explicació Twin, sempre va be saber unes quantes coses mes de bona mà! Pel que comentes dels ecos radials d'origen electromagnètic, a mes de Randa i el Puig de Sant Salvador, n'hi ha un que molt sovint es forma entre Eivissa i Formentera i que també hem crida l'atenció.

Per altre banda, el fet de que a Cabrera també es generessin aquests ecos aparentment orogràfics també hem resulta curiòs.  Despres hi ha aquests que es formen a la mar a certa distancia mes o menys constant del radar, a la banda sud-oest de Mallorca (gif animat que he mostrat anteriorment de dia 2 de Març de 2015), i que semblen deguts a les condicions atmosfèriques d'alta estabilitat, o amb gradients horitzontals de temperatura o humitat que produexien una superrefracció del raig de radar, que suposadament es desvia cap al mar.

Resulta particularment curiòs el que comentes sobre el fals eco extrany i únic...vaig pensar que pentura la llum del far podria interaccionar amb el feix de radar, però potser sigui una mica absurd, no ho sabria dir....Ara mateix a sabre si està actiu o no. La teoría de l'esprai d'onatge es interessant...potser es podria veure si els dies de vent i ones intenses, aquest fals eco es manifesta mes que els dies de mar calmada, ja que apareix nomes en determinades ocasions.

22
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: D’octubre 06, 2015, 12:38:10 p. m. »
Be, amb un fons blanc, potser es poden veure millor les zones conflictives...mes o menys les que comentavem, amb alguns afegits...Deix imatges de les 18:40 (esquerre) i les 22:40 (dreta)


23
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: D’octubre 06, 2015, 12:06:36 p. m. »
Twin, potser que fossin imatges d'aquest passat juliol? a darrers? diria que es va comentar algo al fòrum, eren realment extranyes les imatges...aquests dies hi ha hagut també bastants de falsos echos que fan pensar que son deguts a certa estabilitat. Ara cercant, he vist que se me varen guardar els *gif de radar del dia 30, i es veu el que has comentat :

                                                                                                           

Ho puc mirar de processar per tal de eliminar els colors de fons i que nomes quedi el radar. A la imatge, com dius es veuen els falsos ecos orogràfics de forma molt evident. Com tenc tot el dia, també adjuntaré el *gif animat. A continuació, uns quants exemples mes del que semblen falsos ecos:




Vaja, gràcies per compartir EsCos, es veu que ja ho tenen ben montat per allà...supòs que en part deuen infraestimar en zones que presenten conflicte amb l'orografia...fins a un 50% es bastant!

24
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: D’octubre 05, 2015, 14:10:44 p. m. »
Si, estic amb tu que hi ha zones que no sempre presenten problemes, o que si ho fan, no sempre es manifesten amb la mateix efecte, algunes vegades mes i unes menys...Crec que cada vegada quedarà millor aquest mapa, tot i que com està ara, ja va molt bé per sabre on és que les estimacions de precipitació son menys fiables.

25
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: D’octubre 03, 2015, 15:39:02 p. m. »
Xulísim aquest mapa :) trob que ha quedat genial i és molt representatiu! pel que comentes sobre el puig caragoler, també hem de tenir en compte que es situa bastant lluny del radar, és a dir que potser degut a la gran distancia, no hi hagui tants problemes amb l'orografia. L'altura crítica teòrica a 55km de distancia del radar (distancia a la que està el puig caragoler, mes o menys) per al feix de 0.5º son uns 767 metres. De totes maneres, crec que fa mes de 800m d'alçada...pero per ventura no hi ha molta àrea per damunt de 767...tanmateix 767m es un valor orientatiu perquè no es te en compte la variabilitat que pot produïr l'índex de refracció de l'aire en el camí que segueix el raig. Pentura esta a "sa corda fluixa"

26
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: D’octubre 02, 2015, 16:45:26 p. m. »
Utilitzant un mapa de 40-50m de ressolució (tenc certs problemes amb el fitxer de 10m..) he elaborat el mateix estudi. No obstant, aquí expòs les zones amb una orografia crítica, que fa que el raig de radiació de radar de 0.5º impacti en ella i el de 0.3º. Per altre banda, es veu que en els acumulats de fa 2 dies (esquerre), quan hi va haver les precipitacions generalitzades, hi ha una important sub-estimació de precipitació en aquestes mateixes zones, i a sotavent de les mateixes, és a dir, l'ombra que projectarien, darrere les muntanyes.


Com bé dius EsCos, i es veu a la imatge, tenim com a zones conflictives :

- Serra de Tramuntana
- Puig de Randa ( i sotavents :mes fort ->  Lloret, Sineu, Can Picafort,... i un de secundari (línia Algaida-Pina-...Sa Pobla )
- Puig de Sant Salvador
- Na Burguesa
- Damunt el radar (el radar té una zona damunt ell, que no "veu" la precipitació)
- Zona de Santa Eugènia, darrera Ses Olleries
- Darrere Bendinat
- Zona propera al radar, Puigderrós

Pentura alguna d'altre més.  Això es pot veure amb el mapa d'acumulats .

Per altre banda, en zones on teòricament no hi ha conflictes amb l'orografia, també hi ha certa sub-estimació de precipitació, crec que deguda al que ja es va comentar fa poc sobre la ressolució temporal i els possibles valors de Z (nomes 12,18,24,30,...), apart de la dependència de Z amb el tipus de precipitació, que no es te en compte. També dia 30 de Setembre, el radar deixà d'estar operatiu a partir de les 18:40 de la tarda (o bé hi va haver un problema intern amb el proces, però el video de les 24h de radar, mostra que a partir d'aquella hora el producte no estava disponible). Apart, entre les 10:20 i les 10:50 se me van colar imatges des dia anterior, supòs que perque quan vaig veure que no estava actualitzada la web, vaig haver de reiniciar el servidor, i vaig saturar un poc a s'ordenador, que no va ser capaç de fer ses dues coses alhora...Apart d'això a la 1:40 i a les 11:50 se me van colar sortides errònies i a les 2:50 la sortida de radar no estava disponible. Amb tot això podem concluir que es un cas que no serveix gaire...Però si com dius per veure les zones conflictives.

27
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: De Setembre 27, 2015, 19:16:02 p. m. »
EsCos, si poden ser un fitxer de dades perfecte! gràcies

Twin, alomillor es podria fer alguna cosa per eliminar els falsos ecos, per ventura no seria necessari combinar-ho amb informació de radiosondatge, sino fer un postproces per eliminar determinades estructures del radar (estructures que no s'han mogut o que no tenen una evolució clara com la dels niguls, amb determinades formes,...). Si ho combinessim amb un radiosondatge, crec que hauriem de fer un estudi previ, per veure si trobam una relació directe entre l'estabilitat i l'aparició dels falsos ecos. Crec que la temperatura atmosfèrica i pressió, per allà on passa el feix de radiació del radar influeixen en l'índex de refracció de l'aire, i aquest determina si el raig es desvia més o menys cap a terra...seria l'efecte oposat a un miratge el que provoca els falsos ecos. Es pot simular la trajectoria del raig si es coneix bé com varia la temperatura i pressió en la direcció en que va el raig...si les condicions son tals que el raig tocaria terra en una determinada direcció, s'hauria de tenir en compte per filtrar-les.  L'equació que relaciona l'index de refracció amb la temperatura i pressió del medi podria ser aquesta :


font : http://emtoolbox.nist.gov/Main/Main.asp

Conegut com varia l'index de refracció, podriem aplicar interativament la llei d'Snell per veure com es va corvant el raig

28
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: De Setembre 26, 2015, 20:30:11 p. m. »
Twin, podria estar be mirar de filtrar els casos de falsos ecos...per exemple, aquests que apareixen com una banda radial, pero es un tema una mica complicat, perque no sempre hi son presents...pentura en aquestes zones on hi sol haver falsos ecos, hi ha mes subestimacio de precipitació, pero no se molt be com es processa tota aquesta informació per donar lloc al producte final. Jo crec que seria un tema un poc delicat i no crec que a partir de les imatges de AEMET pogues fer gran cosa...potser l'estratègia d'escanneig podria dependre de la direcció en la que es fa,  i de les condicions atmosfèriques com l'estabilitat, per quan l'ambient fos molt estable en una direcció, incrementar l'angle d'escanneig per exemple...

Ostres EsCos! me mola aquest mapa! ha quedat genial! jo no record com van ser aquests dos esdeveniments, sa veritat...per lo que comentes des model orogràfic 5x5 si mo pots passar me vendria de perles, es l'òstia! jeje, jo pensava que 40m de ressolució ja era molt, però 5x5...deu pesar molt es fitxer jeje

29
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: De Setembre 25, 2015, 16:59:36 p. m. »
Moltes Gràcies! Si, supòs que l'angle 0.5º és l'òptim, ja que com dius Twin, estableix un bon compromís entre altura de minima visió i evitar estructures orogràfiques (me sap greu per la imatge, amb el desplaçament es pot visualitzar, però la torn a refer perque encaixi a la pagina). Perque l'equació quedés mes completa, faltaria un terme que depengues de l'estabilitat atmosferica, a partir dels perfils de temperatura i pressió, encara que ja seria mes complicada...

EsCos, gràcies! jo tenc una orografia amb ressolució de uns 40-50m de les Illes, tot i que l'he de processar per fer el mateix estudi...però ara que hi estic pentura ho faig...La que tu tens té mes ressolució encara? si fos així crec que m'haniria de perles :) Gracies

30
METEOPINA / Re:Seguiment radar
« el: De Setembre 25, 2015, 10:33:44 a. m. »
Moltes Gràcies EsCos per l'observació, es ver que es pot veure que hi ha un petit desplaçament, no obstant, com que es petit, entra un poc dintre el marge d'error en general...es força complicat encaixar igual totes les peces. De moment, crec que ho deixaré així com està, perque duria un poc de feina i no se si hi hauria garanties de poder-ho solucionar, però seria una de les coses a corregir.

Les imatges que vas fer en el seu dia, estan molt be, i realment crec que representen zones conflictives clau, tot i que es curiòs com les zones conflictives, alguns dies ho son mes que d'altres. Supòs que es deu a la variabilitat de l'estabilitat atmosfèrica...En el seu dia vaig elaborar un estudi teòric sobre les zones que podien representar conflicte en funció de la seva altura i la distància al radar, per diferents angles del feix angular...es una aproximació gruixada, ja que el problema no es gens trivial. Depen de l'angle en que el feix surt del radar (0.5º), de la distància al radar, de l'índex de refracció de l'aire (que canvia en funció de la temperatura i pressió de l'aire...), i s'ha de tenir en compte la curvatura de la terra...que fa que el raig guanyi mes altura a mesura que avança. Aquí expòs 2 equacions, que representen l'altura del feix de radiació quan es llençat des del radar. La primera es pot deduïr per relacions trigonomètriques, i la segona es troba al wikipedia (i té en compte un factor de correcció per a l'índex de refracció, k que es igual a 4/3=1.333..) :

h1  = ho+Rt(1-sin(arcos(d/Rt))) + tan( B )·d        ( ho = 110 (altura del radar) ; Rt =6370000 (radi de la terra); B = 0.5 (angle del feix de radiació, s'ha de passar a radians)
                                                                      ( d és la distancia horitzontal que ha recorregut la radiacio quan en volem saber la altura, es la variable)

Qualitativament el primer terme es deu a l'altura inicial, el segon, a la distancia vertical que es suma degut a la curvatura terrestre, i el tercer es la distancia vertical deguda a l'angle inicial sobre l'horitzontal. Aqui expos la de wikipedia :



No difereixen massa a distancies petites, el que no m'agrada de la de wikipedia es que suposa un index de refracció mitjà i posa una constant 4/3...quan la realitat es molt mes complicada...pero es millor aquesta solució que no posar res com en la primera aproximació deduïda. Aquesta introducció es per l'estudi teòric, si sabem com és l'orografia a les Illes, podem veure en cada punt si compleix la condició de que l'altura de l'orografia és menor que l'altura del raig. Les zones conflicivament orogràfiques a nivell teòric i segons l'equació de wikipedia, serien les que tenen una altura major que la del raig. Be, exposaré aquí els resultats que he trobat per diferents angles de incidència (el de 0.5 inclòs, per suposat, ja que és el que crec que es el que es fa servir per als productes que ens interessen)


La barra de colors indica la diferencia en altura entre l'altura del terreny i l'altura a la que incideix el raig. Crida l'atenció que no s'observi res per la serra de Llevant, potser hauré de refer l'estudi amb una orografia de mes ressolució, la que he emprat son les mateixes dades dibuixades aqui https://plot.ly/~ToniBois/126.embed
o aquí https://plot.ly/~ToniBois/536.embed, però en tenc de mes ressolució...en tot cas coincideixen en gran manera amb els teus estudis qualitatius :). Per ventura el fet de que l'alçada màxima per llevant sigui 300m en les dades d'orografia, fa que per allà la major part de punts compleixin la condició de estar per davall de l'incidencia del raig. Aquesta seria una aportació de caire mes teòric, a donar sentit a la presencia d'aquestes zones orogràfiques conflictives, i la variabilitat del dia a dia, l'associaria a la variabilitat atmosfèrica..

PD: he provat un angle d'incidència amb 0.1º i surten alguns punts per llevant

Pàgines: 1 [2] 3 4 ... 9