Missatges

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Temes - miquel_br

Pàgines: [1]
1
Meteorologia i Climatologia / Perquè plou tant als canals?
« el: De Febrer 26, 2013, 01:06:19 a. m. »
per que quan fa fred, es de vespre, tenim aire fred en alçada, vent humit de nord-est,  plou enrevoltant Mallorca especialment al canal de menorca i en tocar terra els ruixats es desfan?

Vent predominent de nord-est humit més calent respecte el que es desallotgen a les dues badies de Mallorca, però ha de ser molt feble.

Existència d'una zona de convergència a petita escala. (A) L'aire més calent del nord est ascendeix per damunt l'aire fred desallotjat a la badia d'alcudia.

Explicaria la formació de ruixats als dos canals, especialemtn el de menorca. La desfeta dels ruixats provinent de la serra de tramuntna en tocar mallorca.

Això nomes funcionaria de nit.




Segons estacions de meteoclimatic de Menorcar avui teniem nord est. A l'estació de s'albufera de Mallorca  de les 20-22.:30 oest o sud oest, amb temperatures baixes, ara ja ha entrat el nord est. al radar hi havia ruixats dins la badia. Quan ha entrat el vent de nord est, ha augmentat la temperatura.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Se que no està ben explicat però crec que entenc que els vespres en situació de poc vent, amb inversó tèrmica a  ran de terra  les precipitacions pareixi que enrevolten Mallorca i que quan toquen terra es desfan. Potser un dia d'aquests m'hi pos i ho explic un poc.

2
off-topic / Neu a les Illes Canàries
« el: De Març 11, 2011, 14:35:50 p. m. »
Per dilluns AEMET preveu nevades a partir de 1400 m a les illes Canàries.  A  1500 metres es preveu que tingin al voltant de 1 o 2 graus.( uns 6 graus inferior de la mitjana ). Crec que els mapes són més freds que els que hi havia al voltant del 5,6,7 de febrer del 2009 , any en que va caure una important nevada.



Algu sap a quina alçada han arribat a veure neu a les canàries ? No he trobat informació històrica de quina cota ha arribat a nevar per aquella zona. Quines han sigut les entrades d'aire fred més potent a aquella zona?

3
Meteorologia i Climatologia / Cal conèixer millor el Jet Stream?
« el: De Febrer 22, 2011, 16:23:56 p. m. »
he citat aquest fragment del seguiment del gel mari d'en perejal per que el tema el trob interesant i la resta del meu missatge es desvia del tema del seguiment del gel marí.

[...] un estudi del Dr. Francis et al. (2009) va trobar que durant el període  1979-2006, anys en què la cobertura de gel marí àrtic a l'estiu ha estat inusualment baixa, hi havia una reducció d'entre el 10% - 20%  en la diferència de temperatura entre l'Equador i el Pol Nord. Això va donar lloc a un jet stream més feble amb vents més lents que es va perllongar durant sis mesos, fins a la tardor i l'hivern. El jet més feble va provocar un afebliment de les baixes de les Aleutianes i  d'Islàndia durant l'hivern, el que resulta en una  Oscil.lació de l'Atlàntic Nord (NAO) més negativa, permetent que l'aire fred que es vessi fora de l'Àrtic cap a Europa i els EUA. Així, la pèrdua de gel marí de l'Àrtic pot haver estat parcialment responsable del registre negatiu de la NAO observada durant l'hivern de 2009 - 2010, i l'aparició de l'esmentat patrò "escalfament de l'Àrtic = refredament dels Continents". Aquest patró seria com deixar entreoberta la porta de la gelera - la nevera s'ecalfa, però tot l'aire fred es vessa a dins la casa.
Si l'informe de l'Àrtic està bé, veurem més episodis d'aquest model durant els hiverns pròxims -possiblement fins i tot durant l'hivern de 2010 a 2011.

He trobat una presentació power powint d'un estudi fet per caracteritzar millor els JET STREAMS. Es dificil per que a vegades desapareixen a vegades s'aixamplen etc etc i es dificil determinar-ne la latitud exacte, no obstant l'autor per mitjà d'un mètode matemàtic calcula la posició d'aquest vents. El Jet Strems polars delimiten la cèl·lula Polar i la cèl.lula de Ferrel i per tant determina a on es formaran les borrasques, la ondulació d'aquests vents influeixen en el moviment dels anticiclons, i les borrasques, per altra banda el jet sud tropical determina on es situa la zona de divergència entre la cèl·lula Ferrel i la de Hadley i determina per tant on es trobaran els centres dels anticiclons responsables de les poques precipitacions i que estan estretament relacionats amb els grans deserts del món. La presencia de contients i d' oceans  afevoreix els processos ondulatoris i per tant les entrades fredes i calides.

http://www.grec.iag.usp.br/IIAW/Day2/David_Gallego.ppt 


Jet stream polar de l'hemisfèri nord del 22.12.09 al  18.02.10
http://www.youtube.com/watch?v=FcVTrCKQeRw&NR=1

A la següent imatge es veu com el 2002 a l'antartida els Jets Streams varen tenir una major mobilitat possiblament relacionat amb el que comentava en Perejal de la disminució de gradient de temperatura entre els pol Nord i l'ecuador, tot i no tractar-se del pol nord, l'antàtida també s'està escalfant.




Anema a especular un poc, no vull dir que tot això hagi de passar i potser els canvis són molts petits i no els podem apreciar a simple vista... aniria bé tenir els vents per cada any i per l'hemisfèri nord, però  atenent a la imatge el 2002 i si la comparem amb la dels altres anys sembla que  hi va haver més entrades fredes i calides majors desallotjaments d'aire fred, però també majors desallotjaments d'aire càlid? es més probable la presencia de plujes i temeratures altes en zones properes als pols ? i major porbabilitat de presencia de nevades en latituds "atipiques" ??

Seria interesant tenir caracteritzat aquests corrents de Jet any rere any i estudiar aixi a que tendim ... he trobat un estudi que situa el corrent sud tropical 1 grau més al Nord i que la tendència es que seguesqui desplaçant-se  a latituds més altes, d'aqui l'argument dels que defensen l'avanç de la desertització en latituds més altes, no obstant si el jet polar presenta major variabilitat amb major freqüència ens afecterien situacions retrogades o borrasques atlàntiques a latituds com la nostre am més freqüència?  I per altra banda pot això alterar una mica la tropopausa ? eleveció de la tropopausa a latituds altes... nuvols amb major desenvolupament vertical... Com afecta tot això en la distrubució de les precipitacions?  seran més freqüents entrades fredes a Europa a Asia oriental o als Estats Units o diguem que aquesta variabilitat  es manifesta per tot igual ? 





http://usuario.cicese.mx/~sreyes/LIBRO%20METEOROLOGIA/Meteo8.pdf
http://www.fondear.org/infonautic/mar/Meteo/Jet_Streams/Jets_Streams.htm
http://cambioclimaticoenergia.blogspot.com/2010/12/la-circulacion-atmosferica-las.html
http://www.cbmet.com/cbm-files/12-d72fbc4ecb81ab2f1d993454dfde1293.pdf
http://www.sciencedaily.com/releases/2006/05/060525194257.htm


Pàgines: [1]