Missatges

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Temes - embat

Pàgines: [1] 2
1
Seguiment / Estiu 2013 més fred de l'habitual?
« el: De Maig 24, 2013, 17:42:00 p. m. »
Si vos heu cansat de sentir "quan vendrà l'estiu??? aquest és el vostre tòpic  ;D
A gran part de les Illes enguany el mes de maig serà més fred del que seria esperable en aquesta època. De moment, les anomalies són negatives setmana rera setmana i tret dels primers dies, la resta han estat atípics. Un exemple del 12 al 18 de maig:



Segurament el fet que les anomalies de temperatura els darrers anys fossin sempre positives ha fet que això pugui sobtar més si cal. Si habitualment s’observessin tendències fredes i càlides per igual, no sobtaria pot ser tant tenir un mes atípic per fred. Per altra banda la mentalitat social pens que atribueix al maig característiques estivals, però be, no hem d'oblidar que maig és encara un mes de primavera, no d’estiu. Avui parlant amb Twin sobre previsions estacionals hem comentat sobre els pronòstics d'un estiu atípic i mos demanavem si realment si els mesos d’estiu tendrem calor moderada i algunes pluges. Podríem repetir un any 2002?

El National Oceanic and Atmospheric Administration americà, NOAA, te certa tradició en els pronòstics a llarg termini basant-se en el model de previsió numèrica CFS (Coupled Forecast System). Aquest és un model que pronostica anomalies climàtiques estacionals o mensuals a partir d’unes dades de base que en el seu cas són les condicions observades en els 30 dies anteriors. Obté a partir d’aquí una sèrie d’ensembles (3) que no detallaré per no avorrir però que solen ser de consulta obligada en previsions a llarg termini.
Enguany el CFS pronostica això quant a temperatura per Europa els mesos de juny, juliol, i agost:





Sí, el model s'ha d'agafar amb pinces com totes les previsions. Però és curiós el pronòstic. En l’àrea mediterrània occidental s’observen temperatures per sota la mitjana (el model no sol tenir en compte les Illes, ho dic perquè no s’hi observa mai cap tendència i s’han d’aproximar en funció dels valors observats en àrees pròximes). Seria esperable un estiu poc càlid en general.


2
Concursos / Concurs a Terol
« el: De Gener 28, 2012, 09:45:31 a. m. »
No és aquí però hi pot participar qualsevol i donat el nivell de fotos del foro...pot ser algú s'animi.  ;)
http://jovenesgeografos.blogspot.com/2011/12/concurso-de-fotografia-meteorologica.html

3
off-topic / Bones festes 2011
« el: De Desembre 21, 2011, 20:29:38 p. m. »
A tots els membres del foro...Bon Nadal, bones festes i bon any. A banda de la passió pel temps atmosfèric, vos uneix que sou persones formidables. Tots. Per mi és un plaer llegir-vos i aportar el que puc. Esper que l'any que ve continuem tots per aquí, així d'alegres i així de sans. I sobretot, així de frikis.  ;D
MOLTS D'AAAAAAAANYS  ;D ;D ;D ;D


4
Meteorologia i Climatologia / Curiositat estival a San Francisco
« el: D’agost 12, 2011, 20:58:03 p. m. »
Un vídeo xulo de la boira típica a San Francisco en aquest temps  ;)

http://vimeo.com/27041893

Segur que qualque vegada, en fotos o per la tele, heu vist el Golden Gate de San Francisco mig tapat per la boira. És una situació típica de l’estiu, que es deu a una espècie de marinada o embat a “lo bèstia” que reclama des de la vall central de Califòrnia (sobreescalfada pel sol implacable dels mesos estivals) l’aire de l’Oceà Pacífic carregat d’humitat.
L’aire succionat ha passa per damunt la corrent freda de Califòrnia, amb la qual cosa no te gaire capacitat per retenir la seva humitat i es condensa amb facilitat.
La serralada costanera que protegeix la ciutat (tot i que si la boira és espessa la pot superar) te un punt on falla i s’obre una bretxa, per on passa realment la majoria de l’aire refredat i condensat. La bretxa mateixa on es situa el famós Golden Gate, que no fa més que connectar els dos extrems de l'obertura

5
Meteorologia i Climatologia / Noves aportacions al futur del gel àrtic
« el: D’agost 11, 2011, 17:33:07 p. m. »
D'entrada no se on posar això  ;) Si algún dels moderadors considera que ha d'anar al seguiment de gel anual que ho mogui per favor  ;)

Avui m’ha cridat l’atenció un estudi del NCAR (National Center of Atmospheric Research) americà. La cap de la investigació és Jen Kay http://www.cgd.ucar.edu/staff/jenkay/
Han intentat modelitzar el comportament futur i passat del gel. Saber que passarà amb el gel àrtic segueix essent un maldecap. Més que res perquè és mal de fer veure quines són les repercussions que la manca de gel pot tenir ni quin és exacte el paper del gel àrtic en el puzle del clima terrestre.
No són 4 amics que parlen de clima a un bar davant una birra, sinó que fan servir la nova versió actualitzada del que segurament és el millor dels models de previsió climàtica: el Community Climate System Model.
http://www.cesm.ucar.edu/
http://www.ucar.edu/communications/CCSM/

Quant al futur immediat, el resultat és sorprenent: malgrat el retrocés del gel àrtic els darrers anys, el gel podria estabilitzar-se o fins i tot avançar una mica en les pròximes dècades. Alerta, no és un estudi que negui l’evidència que el gel marí de l’Àrtic s’ha perdut de manera clara les darreres dècades. De fet reforça, en la modelització a llarg termini, la teoria que la pèrdua de gel marí no pot explicar-se per causes naturals tan sols, i que el gel finalment es fondrà durant l'estiu si el clima es continua escalfant.
Ara be. Si res no canvia i les condicions climàtiques actuals es mantenen (ja sabem que ha passat en el clima àrtic els darrers anys en que les pèrdues es maximitzaven), és probable que l’àrea de gel s’estabilitzi o fins i tot s'expandeixi.

Del passat més recent, les simulacions per ordinador són bastant taxatives. S’atribueix prop de la meitat de la disminució observada a les emissions humanes de gasos d'efecte hivernacle, i l'altra meitat a la variabilitat climàtica natural. Un 50% és molt. Per tant, és difícil separar la variabilitat dels sistemes climàtics dels efectes de les emissions humanes de gasos d'efecte hivernacle. En poques paraules: la variabilitat natural del gel marí de l’àrtic queda emmascarada pels efectes antròpics i és mal de fer discernir una cosa de l’altre.

I segurament el més curiós de tot plegat és que les modelitzacions indiquen que les condicions climàtiques de finals del segle 20 i principis del 21 són idònies per observar variacions o fluctuacions en l’extensió del gel. Simplement, l’extensió del gel marí pot ampliar-se o reduïr-se en períodes de temps molt curts sota aquestes condicions climàtiques (amb un AO índex desbocat, condicions del vent molt variables i un escalfament de l’àrea àrtica important).

El PDF: http://www.cgd.ucar.edu/staff/jenkay/papers/2011GL048008_Kay,Holland,Jahn_seaicetrends.pdf

6
Sembla ser que el tsunami que seguí al terratrèmol del passat mes de març al Japó va tenir conseqüències fins i tot a l'Antàrtida, trencant part d'una plataforma de gel i creant nous icebergs.  :o
Increïble si pensam que el terratrèmol fou al pacífic i l'Antàrtida és a l'altre hemisferi  ::)
Les ones arribaren després de 18 hores i 13.600km recorreguts, assolint uns 30 cm. Una altura discreta si les comparam amb les imatges del tsunami a la costa japonesa, però suficient per trencar una part de la plataforma de gel flotant de Sulzberger (el tram trencat en particular de la plataforma de gel flotant te uns 80 metres de gruixa...que se diu aviat  ::) ) El troç arrabassat te una vegada i mitja la superfície de Formentera  ;D
Un vídeo explicatiu:
http://www.youtube.com/watch?v=BHz2gJcmPjA&feature=player_embedded

7
Madhya Pradesh, La Índia. Ahir. Alerta que el vídeo impacta  :-\
L'envestida de la punta de la revinguda agafa per sorpresa a una sèrie de turistes travessant un curs a peu aparentment sec. Alguns escapen i d'altres queden enmig de la torrentada. La cosa s'embruta quan s'entrebanquen i no hi ha manera d'evitar el pitjor.

http://www.youtube.com/watch?v=hmUXIR-KbJ0

Són 5 membres de la mateixa família. 3 les han trobat morts i els altres 2 estan desapareguts.

8
Meteorologia i Climatologia / Dust devil. Remolí de pols volcànica.
« el: De Maig 26, 2011, 12:15:53 p. m. »
Aquests dies d'erupció a Islàndia, el volcà Grímsvötn ha alliberat a l'atmosfera gran quantitat de gasos i material sòlid de tota mida. Els materials fins s'acaben dipositant per gravetat. Aquest polsim forma una capa d'uns 5 cm de gruix. Per exemple damunt els icebergs...


Però a damunt terra, també. I si les condicions són les propícies...podem tenir fenòmens tan peculiars i estranys com aquest. Un dust devil! Un remolí de pols que es dona als deserts o zones àrides i de clima càlid en general, on la pols hi sol ser en abundància i a més hi fa calor. A Islàndia no deixa de ser una raresa peculiar ja que ni te pols a damunt terra de manera habitual ni tampoc te calorades suficients per generar aquesta casta de fenòmens. Seria interessant saber per quin motiu real es va formar aquest remolí

9
Meteorologia i Climatologia / Quiz del bon caçador de tempestes
« el: D’abril 17, 2011, 11:24:52 a. m. »
Vos propòs un joc.  ;D Ja que el temps és avorrit, al manco ens entretendrem i si podem apendre coses, millor  :) Demanaria als més lletraferits que postejassin amb seny i amb el màxim de didàctic possible si pot ser. Al cap i a la fi, es tracta d'apendre una mica més del cel quan l'observam  ;)
Aquí teniu una foto.


A mem qui s'arrisca a donar llum a una sèrie de preguntetes, algunes senzilles, d'altres no tant ;D
1- Quina casta de nigul és?
2- Hi ha correnties ascendets? On?
3- Hi ha correnties descendents? On?
4- En quina direcció pensau que es mou el nigul? Perquè?
5- Podria tractar-se d'una supercèl·lula? Perquè?
6- Podria caure calabruix? Perquè?
7- Pensau que podem tenir niguls així a les Illes? Perquè?
8- I que me'n direu de la pedra que hi ha en primer pla...quina casta de bloc és i que pestes fot aquí enmig?
9- Finalment, podrieu aproximar el lloc on està feta la foto?

Si voleu podeu pintar a sobre de la foto i tornar-la a pujar i serà més senzill.  ;)

10
Mou-te per la xarxa / Destrucció/desaparició d'un parheli
« el: De Febrer 13, 2011, 11:18:41 a. m. »
El cas és que en el moment de posar en òrbita el Solar Dynamics Observatory de la NASA, aquest travessa un parheli i passa això:

http://science.nasa.gov/media/medialibrary/2010/02/18/18feb_coolmovie_resources/anna-herbst1.mov

Les ones que es veuen són molt xules  :) Sembla ser que les ones desordenen els vidres de gel que formen el nigul i que al cap i a la fi són també els responsables de que a terra vegem el parheli.

11
Excursions / Campionat de Mallorca de Duatló de Muntanya.
« el: De Novembre 28, 2010, 20:53:41 p. m. »
No sol posar gaires coses darrerament ni d'excursions ni de res, però avui vull compartir amb voltros fotos que no són de méteo ni tan sols són fotos guapes  ;)
Avui dematí s'ha fet el campionat de Mallorca de duatló de muntanya a Sarracó. Primer tram de carrera a peu + circuit mountain bike + segon tram carrera a peu. Tot per caminois, pistes i trams bastant verticals.
Després d'uns anys de moltes lesions i maldecaps  :-\ avui m'he tret una espineta pendent de feia temps, amb el meu turmell esquerrà, amb uns problemes d'arritmies al cor i amb la bici que avui s'ha portat la mar de be. D'aquí la meva alegria que és petita però per jo ja és recompensa amb la tercera posició en la meva categoria.   :) :) :)




Quan he acabat no feia tan bona cara  ;D









12
Natura / Bolets de temporada
« el: D’octubre 18, 2010, 12:19:07 p. m. »
Ja són aquí els primers exemplars de bolets. La pluja de tardor i el descens de temperatura respecte la temporada estival ha fet que treguin el nas.
Dijous dia 14 d'Octubre:
Blava vera (russula grisea):



Esclatassang (lactarius sanguifluus)



Cama-seca (cantarellus alborufescens)


Segurament, amb permís de les tricoloma terreum, els tres millors bolets comestibles de les illes.

13
Seguiment / Previsions tardor-hivern 2010-2011
« el: De Setembre 12, 2010, 10:20:18 a. m. »
Per no posar les previsions a llarg plaç al tòpic de models o al seguiment, pos això aquí. A rel de molts comentaris al seguiment, ho podrem seguir ja que el tema és sempre interessant.  ;)

Darrera actualització de les previsions per aquesta tardor i hivern segons CFS. Com deieu pel seguiment aquests mesos que venen pareix que han de ser un poc més fresquets de l'habitual.


Ara be, si hem de fer cas a la previsió de precipitació, el fred seria improductiu ja que en general el periode en qüestió seria bastant sec  :-\

14
He vist que al foro ja ho havieu comentat de les darreres projeccions del clima segons Aemet.
Sempre és millor acudir a la font directa que fiar-se del que es diu pel carrer i els foros. Per començar perquè el tema famós dels 6ºC més d'augment de temperatura (en la màxima), és per a territori peninsular. Per si qualcú les vol pegar una ullada el link és:
http://www.aemet.es/es/noticias/2010/07/escenariosclimaticos

La possibilitat que aquesta casta d'escenaris es donin, realment, és baixa. No hi ha ningú realment convençut de que això pugui ser així. Ara be, sempre s'han de tenir en compte aquests escenaris a llarg plaç, al manco de manera orientativa i sobretot de manera preventiva.

Per a nosaltres, l'augment previst és menor. Pensau que es refereixen a la temperatura màxima (res de mitjana, de mínima, etc...)




Mirant el gràfic me criden l'atenció dues coses:
1- la temperatura es manté com l'actual amb algunes oscil·lacions, fins al 2020.
2- A partir de llavors es dispara. El màxim previst d'augment, cap al 2100 és de 4ºC.


15
Seguiment / Molts d'anys Nigulsol, molts d'anys a les Magdalenes.
« el: De Juliol 22, 2010, 09:56:06 a. m. »
Molts d'anys i felicitats nigulsol.  :)
I a totes les Magdalenes!

Pàgines: [1] 2