MeteoIllesBalears

Meteorologia => Seguiment => Missatge iniciat per: embat en D’abril 15, 2010, 16:44:09 p. m.

Títol: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 15, 2010, 16:44:09 p. m.
Fa ja setmanes que el volcà Eyjafjallajökull (de nom impronunciable a primera vista, però que segons he pogut saber s'aproxima una mica a n'això:"Aya-feeyapla-yurkul") va entrar en erupció després de 120 anys de tranquilitat.
(http://www.zonaimagen.es/files/17984.jpg)
No és un volcà gaire actiu ni tampoc te erupcions violentes conegudes en temps històric. Ara be, es tracta d'un estratovolcà que expulsa un magma amb un contingut de sílice intermig/elevat, per tant, presenta un cert risc d'explosionar.

Fa també unes setmanes que els científics asseguraven que l'erupció, en aquell moment calmada, podria fer despertar un volcà proper, molt més actiu i perillós. De fet encara és la hipòtesi més manejada i el perill més important que es tem.
Però de moment no ha estat així, sinó que el Eyjafjallajökull ha seguit en erupció i de cada vegada amb major intensitat. Segons la NASA sembla que emet sis tones de lava cada segon i una quantitat d'energia superior al bilió de vats.

Avui la notícia d'obertura de molts informatius d'arreu d'Europa és precisment un efecte d'aquest volcà. Els aerosols o partícules sòlides que amaga el seu fum (material fi, sòlid, capaç de surar molt de temps i viatjar també molts kilòmetres per l'aire) són un entrebanc important per a l'aviació fins al punt que s'han hagut de suspendre molts de vols.

Aquest plomall de gasos i altres partícules, arriba ja segons les imatges satel·litals a altures entre els 6 i els 11 Km :o :o
(http://www.zonaimagen.es/files/17986.JPG)
(http://www.zonaimagen.es/files/17985.JPG)
I anit s'estendrà per tot el nord d'Europa, a una altura compresa entre aquests 6 i 11 km
(http://www.zonaimagen.es/files/17987.JPG)

Els volcans situats a latituds altes tenen possibilitats d'afectar el clima bàsicament perquè la tropopausa és més baixa i perquè entren a dins el jet stream polar que s'encarrega d'escampar per tot l'hemisferi les cendres.
L'estructura bàsica d'una injecció estratosfèrica és una columna de fum i cendres que talment un Cb gegant, arriba a l'estratosfera.
(http://www.zonaimagen.es/files/17988.jpg)
Sovint amb aparell elèctric: els pirocúmuls volcànics
(http://www.zonaimagen.es/files/17992.jpg)

Un cop les cendres entren a la troposfera tenen mal de fer sortir-ne al ser una capa estratificada. Una capa que impedeix l'arribada d'energia solar a la superfície, única entrada al sistema climàtic possible. (http://www.zonaimagen.es/files/17990.jpg)
(http://www.zonaimagen.es/files/17991.jpg)

Al 1783, el volcà Laki d'Islàndia, entrà en erupció. El plomall de gasos i cendra va penetrar dins el jet stream i s'escampà per tot l'hemisferi nord. Va tenir conseqüències desastroses, ja que l'any 1783 va ser un estiu en principi càlid a tot Europa (the sand summer, per la caiguda de cendra constant), tempestuós; i un any de fam en general degut a males collites.
Si trist va ser l'estiu, més trist fou l'hivern. 1784 va ser un any rècord de fred a l'hemisferi nord, de per sí immers dins la petita edat de gel. El Mississippi es congelà a Nova Orleans. Es va veure gel al Golf de Mèxic  ::) ;D Això sí, va ser una erupció molt més important que la d'aquests dies.  ;)

De moment l'erupció no te pinta de ser gaire perillosa, però de continuar així parlariem d'un efecte al clima?  ::)

Ho anirem seguint  ;D




Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en D’abril 15, 2010, 17:25:18 p. m.
Molt bon article, Miquel!
Llevat dels efectes climàtic que pugui tenir l'erupció, a hores d'ara ja esta provocant un caos històric a la navegació aèria del continent. Esta tancat l'espai aeri dels següents paisos: Irlanda, Anglaterra, Noruega, Finlàndia, i es parla de que demà es podria tancar Alemania...
El problema de les cendres volcàniques es que tenen la capacitat d'aturar els motors dels avions.
Si voleu veure que passaria si algu volgues volar dins les cendres, llegiu això:

http://en.wikipedia.org/wiki/British_Airways_Flight_9
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: elea en D’abril 15, 2010, 18:43:27 p. m.
Buen aporte Embat.Las fotos  :o :o :o
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Twin en D’abril 15, 2010, 20:07:12 p. m.
Increibles imatges. Això des volcans i sa seva relació amb es clima m'atreu moltíssim.

En principi sembla que no hem de passar massa pena pes canvis en es sistema climatic que aixo pugui provocar, pero si tenim en compte que ja tira cendres a 11km, i que en aquelles latituds aixo ja es estratosfera segurissim, s'ha d'anar seguint.

Aixi com també es important el que comenta n'embat, es fet de que es trobi a una zona tan propera en es front polar, que fara que es vagin repartint per tot de manera ràpida.

Per cert, hi ha cap estudi fet que determini s'influència de s'erupcio en funcio de s'epoca de s'any? Ho dic peque si en s'hivern tires cendres a saco a s'estratosfera polar tampoc sa influència deu ser massa gran, ja que hi arriba ben poca llum solar, però si es tiren en un moment com ara supos que s'efecte es major.
Deu ser major s'efecte en s'estiu o ara? Tot i que pugui semblar evident que en s'estiu, jo crec que això aniria amb consonancia amb es grau de desgel que s'estigui produint. Venc a dir, a hores d'ara es gel ja ha assolit es seu maxim i ha començat a recular, si ficam un element com sa cendra volcànica dins ses capes estratosferiques qeu redueixin s'arribada de raigs solars això pot fer en principi que es desgel es vegi un poc frenat, i que en es mesos d'estiu arribi una quantitat de gel superior.
I si es produeix en s'estiu quan ja s'hagi assolit es minim de gel?

Be, tot aixo assumint que molta d'aquesta cendra s'acaba depositant damunt àrees cobertes de gel disminuint moltissim es seu albedo i incrementant es ritme de desgel. Complicat tot plegat

A veure mem que acaba passant
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en D’abril 15, 2010, 23:59:38 p. m.
Us pos un parell de mapes per seguir com va la cosa.

Aquesta es la previsio per avui.
(http://img15.imageshack.us/img15/2633/volcanicashadvisory1400.png)

Previsio per demà
(http://img140.imageshack.us/img140/3628/vag1800.png)

Zones on esta prohibit el trafic aeri:
(http://img52.imageshack.us/img52/8054/closedairspace201004152.png)


tenc un cert deja vu amb la situacio de txernobil, però tanta sort que això es nomes pols volcanica i no plutoni... si no ja podriem pensar en evacuar.... europa!
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 16, 2010, 00:10:20 a. m.
Penetra fins i tot pel Nord de França clarament.  :o
Ja tens raó Metar  ;D Tanta sort. Una cosa, pareix que ara és la fi del món per una erupció d'anar per casa i ja que no hi ha manera possible de volar amb cendra (per cert, bon enllaç  ;) ) no hauriem d'apendre a conviure amb aquesta casta de fenòmens? Ja se que no passen cada dia, però no se, tal vegada sigui una percepció meva només però tenc la sensació que posam sempre davant les prioritats humanes a les de la natura i me pareix que en certa manera el tema és complicat. És com allò que un dia comentaves de la neu als aeroports. O me sona a això perquè el resultat és el mateix, problemes als aeroports i demanant dimissions o be culpant al pobre volcà de que no poguem anar a passar el cap de setmana a Londres.  ;D

Son bones preguntes aquestes Twin  :) Desconec si hi ha cap estudi fet del que demanes.  :-\

Imagin que el tema del gel l'esmentes perquè una major extensió de gel implicaria un major albedo i per tant podriem entrar dins un cercle de retroalimentació. Cendra estratosfèrica = Disminució de radiació = Major extensió de gel = Major albedo = Disminució de radiació. O sigui que reduïriem radiació incident per un doble factor  ::) ::)

El que no tenc tan clar és que a l'estiu tengui més repercusió que a l'hivern ja que sigui a l'època que sigui, imagin que tot plegat deu ser qüestió de volum de cendra més que d'una altra cosa, encara que certament els efectes s'haurien de notar més quan impedeixen la correcta arribada de radiació solar.
Una altra cosa que me deman, posat que a l'hivern la tropopausa polar és ridícula (un allarga un dit i la toca com aquell que diu) una erupció de certa magnitud pot arribar més fàcilment a l'estratosfera? Si és afirmativa la resposat, i aquesta injecció, intensa, pot romandre bastant temps; per tant, a l'estiu encara quedaria cendra suficient com per influir en el clima.  ::)

I per acabar, vaig llegir que l'erupció del Kasatochi, crec recordar que era aquest( però ara no se cert si era un efecte combinat amb la del redoubt) podria ser una de les causes que aquest darrer any hagui estat un any fresquet a l'hemisferi nord en comparació als anteriors). Aquesta erupció és prou similar.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 16, 2010, 10:30:19 a. m.
Es tracta d'una erupció sota una glacera. Això implica sempre un major perill d'explosió volcànica ja que es barreja l'aigua que es fon del volcà amb la lava que surt. L'aigua passa a ser vapor d'aigua, és a dir, un gas; incrementant la pressió dels gasos i per tant augmentant l'explosió.
(http://www.zonaimagen.es/files/18049.jpg)

Deixa avall els niguls estratificats, passa sense problemes taps i inversions atmosfèriques
(http://www.zonaimagen.es/files/18050.jpg)

(http://www.zonaimagen.es/files/18051.jpg)

El plomall de cendres és visible des de l'espai
(http://www.zonaimagen.es/files/18052.jpg)

El plomall no és tan sols gas, també te moltes partícules en suspensió: cendra i roca pràcticament pulveritzada
(http://www.zonaimagen.es/files/18054.png)

Una granja islandesa a peu de volcà.
(http://www.zonaimagen.es/files/18053.jpg)

(http://)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: elea en D’abril 16, 2010, 11:15:36 a. m.
Dejo un enlace a 2 webcams....
http://www.vodafone.is/eldgos (http://www.vodafone.is/eldgos)

Y una animación.....::)
(http://www2.dmu.dk/atmosphericenvironment/Vulkansky/dreameu_ani.gif)

Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Perejal en D’abril 16, 2010, 13:23:08 p. m.
Dejo un enlace a 2 webcams....
http://www.vodafone.is/eldgos (http://www.vodafone.is/eldgos)

Y una animación.....::)

M'has guanyat per la ma! ;)

Aquesta és l'animació de l'ESA:

http://download.esa.int/avi/FLEXPART_animasjon_ICELAND.avi
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Perejal en D’abril 16, 2010, 13:34:07 p. m.
Fa ja setmanes que el volcà Eyjafjallajökull (de nom impronunciable a primera vista, però que segons he pogut saber s'aproxima una mica a n'això:"Aya-feeyapla-yurkul")

Collons! amb la pronunciació!!  :P [ 'ei.jaˌfjatl.aˌjœ.kʏtl ]

Si voleu sentir com "sona" : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Eyjafjallaj%C3%B6kull.ogg

Amb lo bo de fer que és parlar en mallorquí!  ;D
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 16, 2010, 13:35:55 p. m.
Fa ja setmanes que el volcà Eyjafjallajökull (de nom impronunciable a primera vista, però que segons he pogut saber s'aproxima una mica a n'això:"Aya-feeyapla-yurkul")

Collons! amb la pronunciació!!  :P [ 'ei.jaˌfjatl.aˌjœ.kʏtl ]

Si voleu sentir com "sona" : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Eyjafjallaj%C3%B6kull.ogg

Amb lo bo de fer que és parlar en mallorquí!  ;D
;D ;D ;D ;D
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 16, 2010, 13:37:29 p. m.
La imatge de les webcams és brutal...vaja ambientillo  ;D
Bon enllaç al·lots  ;)
Per cert, segons l'animació de n'elea davalla de latitud bastant. La meva pregunta, en aquest cas seria si realment podrem observar aquí les postes i sortides de sol amb coloracions taronjoses pròpies de la gran quantitat de partícules a l'atmosfera.  ::) No pareix probable del tot, però per si de cas, la càmera sempre a punt aquests dies senyors  ;D

He sentit un debat per televisió bastant bo, al canal 24hores de TVE. Pareix que hi ha científics que asseguren que el fum estratosfèric aquest pot durar entre 9 i 12 mesos. Descarten per complet conseqüències al clima perquè de moment la injecció és petita.

Però no us alarmeu, a ib3 han dit que les cancelacions dels vols no són pel nigul de fum.  ;D ;D ;D Que ningú s'alarmi, és la mateixa llumenera que envien quan ha plogut molt. Se sent cada cosa... ;D
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Perejal en D’abril 16, 2010, 13:53:05 p. m.

Per cert, segons l'animació de n'elea davalla de latitud bastant. La meva pregunta, en aquest cas seria si realment podrem observar aquí les postes i sortides de sol amb coloracions taronjoses pròpies de la gran quantitat de partícules a l'atmosfera.  ::) No pareix probable del tot, però per si de cas, la càmera sempre a punt aquests dies senyors  ;D


A http://www.spaceweather.com/ han obert un tema
 "VOLCANIC SUNSET ALERT: A cloud of ash from Iceland's Eyjafjallajokull volcano is drifting across Europe today. This has caused a massive disruption in air travel, as many countries have grounded their planes. On the bright side, the cloud is causing sunsets of rare beauty. Europeans should look west at the end of the day."
Hi ha algunes imatges d'ahir, una d'elles d'Atenes.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 16, 2010, 14:41:05 p. m.

Per cert, segons l'animació de n'elea davalla de latitud bastant. La meva pregunta, en aquest cas seria si realment podrem observar aquí les postes i sortides de sol amb coloracions taronjoses pròpies de la gran quantitat de partícules a l'atmosfera.  ::) No pareix probable del tot, però per si de cas, la càmera sempre a punt aquests dies senyors  ;D


A http://www.spaceweather.com/ han obert un tema
 "VOLCANIC SUNSET ALERT: A cloud of ash from Iceland's Eyjafjallajokull volcano is drifting across Europe today. This has caused a massive disruption in air travel, as many countries have grounded their planes. On the bright side, the cloud is causing sunsets of rare beauty. Europeans should look west at the end of the day."
Hi ha algunes imatges d'ahir, una d'elles d'Atenes.

Idò si des d'Atenes és visible, des d'aquí també ho pot ser tranquilament  :D Vaja!
Ara esperem que els niguls no mos facin la guitza a la posta, cosa més que probable  :-\
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en D’abril 17, 2010, 13:55:49 p. m.
La cosa empitjora.

des d'ahir, tot el espai aeri europeu fins al mediterrani esta tancat,  cosa que ha deixat en terra a quasi tots els avions d'europa. Ara mateix nomes surten vols a la peninsula. La sitacio es molt preocupant ja que ens han enviat a ca nostra, de moment fins demà, pero si la cosa dura.... no se que farem. Els models donen vents del NE cap a SO a islandia fins al dia 23!!! i demà pareix que ens podria arribar es nigul.  La cosa comença a fer por, no per la climatologia, sino per l'economia.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: elea en D’abril 17, 2010, 14:43:34 p. m.
La cosa empitjora.

des d'ahir, tot el espai aeri europeu fins al mediterrani esta tancat,  cosa que ha deixat en terra a quasi tots els avions d'europa. Ara mateix nomes surten vols a la peninsula. La sitacio es molt preocupant ja que ens han enviat a ca nostra, de moment fins demà, pero si la cosa dura.... no se que farem. Els models donen vents del NE cap a SO a islandia fins al dia 23!!! i demà pareix que ens podria arribar es nigul.  La cosa comença a fer por, no per la climatologia, sino per l'economia.
En la animación que puse anteriormente se va actualizando y parece que.... ::) :o

Llevo desde las 10h mirando las webcams cuando se puede y tiene una actividad  :o :o Que petardazos... :o :o

Por otro lado, no sé si lo habíamos comentado, pero las 3 últimas veces que el volcán impronunciable ha entrado en erupción, ha despertado al poco tiempo a su hermano mayor el Katla, que tiene fuerza como para que las cenizas lleguen a los 27 km  :-X y se tiene constancia de que nunca ha despertado sólo.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Quiquetor en D’abril 17, 2010, 15:58:26 p. m.
Bones!

Bon seguiment el que estau fent de la situació desencadenada per l'erupció del volca islandés!  ;)

El dubte que tenc és a quina altura se situa aquest nigul de cendres. He llegit en aquest seguiment que havia arribat a entrar en l'estratosfera. Per tant, deu estar aprop dels 10km d'altura no?.

Jo no tenc ni idea d'aviació i tal vegada en Metar m'ho podrà aclarir però jo me deman una cosa. Si aquesta situació es manté durant uns dies, no es podria plantejar, com a solució d'emergència, fer volar els avions a nivells més baixos?. Ho dic per evitar les partícules en suspensió!. Al manco en determinades rutes on no hi hagi massa relleus importants, per evitar riscos!

Sembla que els vents predominants els propers dies ens duran el nigul cap a les Illes!

Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 17, 2010, 18:52:13 p. m.
Segons informava el servei islandes pareix que el nigul de cendra sí assoli l'estratosfera. Però el que veig és que hi ha molta i diversa informació, a vegades fa pensar que realment no ho tenen del tot clar. De tota manera, l'estratosfera a latituds islandeses per definició no és que estigui gaire alta. Per a les erupcions d'air aproximaven una altura superior als 6.000m amb pics de 10.000 - 12.000m per tant clarament dins l'estratosfera. Però pensau que no només ha d'assolir l'estratosfera sinó que ho ha de fer amb molta quantitat per poder afectar el clima. Avui les cendres no arriben tan amunt, es queden entre els 4000 i 5000m. No és cap broma aquesta erupció tot i que de moment no te la força que va assolir al 1821 quan va erupcionar de manera més o manco continuada dos anys seguits.  ::)

De moment no hi ha previsions clares de quan es preveu que aturi d'amollar material fi sòlid a l'atmosfera, per tant, mentre ho faci seguiran els problemes de trànsit aeri. O sigui, que no ho tenen clar.

Efectivament el Katla pareix que entra en erupció després del Eyjafjallajökull i aquest ja són paraules majors, diriem que és un volcà d'una categoria superior si és que es pot establir categories. Un petot del Katla faria quedar en no res el rotet de l'Eyjafjallajökull. Perdonau l'argot però crec que així queda més clar  ;)

El que fa perillós un volcà és la seva explosivitat. I part de l'explosivitat, a banda de la fluidesa del magma, ve donada per l'interferència amb l'aigua. L'aigua en contacte amb el magma es converteix en vapor d'aigua, per tant en un gas. Així, a banda dels gasos propis de l'erupció s'hi afegeix un nou gas que augmenta encara més la pressió i el risc d'explosió per excessiva pressió dels gasos. D'on treuria el katla l'aigua? De la glacera que te a damunt, amb un gruix important que l'altre volcà.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 18, 2010, 11:22:46 a. m.
Ja la tenim aquí. A les 12.00 tanquen Son Sant Joan i Menorca  ::)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Zuco en D’abril 18, 2010, 11:26:22 a. m.
Ja la tenim aquí. A les 12.00 tanquen Son Sant Joan i Menorca  ::)

Impressionant el que està passant aquests dies per Europa. Són d´aquestes coses que et fan pensar allò insignificable que ets dins el món i l´univers...

Segons la premsa online, Lufthansa i KLM o kM.. (o con es digui) han possat vols sense passatgers per Alemanya i han comprovat que als avions no els hi passa res  ::)

Veurem.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en D’abril 18, 2010, 12:25:04 p. m.
Bon dia,

a les 12:00 ha quedat tancat l'aeroport de palma ( i el de son bonet). De moment sa gent se la envia de tornada a ca seva o a l'hotel, i a noltros, a ca nostra, amb la incertesa de quant durara això. Les companyies i les empreses no poden aguantar molt aixi, aixi que veurem quant dura això, i esper de veritat que duri poc, ja que si no estam ben i ben fotuts.
Tota europa esta igual, i avui en dia, ningu diu que pot passar. Jo pel que veig al GFS 500hpa al manco fins dia 24 la ploma se dirigira directament a europa....
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 18, 2010, 12:25:52 p. m.
Ja la tenim aquí. A les 12.00 tanquen Son Sant Joan i Menorca  ::)

Impressionant el que està passant aquests dies per Europa. Són d´aquestes coses que et fan pensar allò insignificable que ets dins el món i l´univers...

Segons la premsa online, Lufthansa i KLM o kM.. (o con es digui) han possat vols sense passatgers per Alemanya i han comprovat que als avions no els hi passa res  ::)

Veurem.

Jo aquí hi veig un poc de mala intenció per part dels periodistes, que voleu que vos digui  ::)
No crec que es tanquin els aeroports per fer la punyeta a ningú sinó per seguretat, la nostra i la de tot el personal de vol. No me crec que no passi res, sincerament. El que pens és que, amb tots els respectes a la premsa online, hi ha ganes de moure trui i que la gent que fa tres dies que espera un vol acabi per encendre's.  ::) No me pareix just. (opinió personal que no te perquè compartir ningú)  ;)
Però si no passa res, que agafi el vol ell, no?  ::)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 18, 2010, 12:30:09 p. m.
Bon dia,

a les 12:00 ha quedat tancat l'aeroport de palma ( i el de son bonet). De moment sa gent se la envia de tornada a ca seva o a l'hotel, i a noltros, a ca nostra, amb la incertesa de quant durara això. Les companyies i les empreses no poden aguantar molt aixi, aixi que veurem quant dura això, i esper de veritat que duri poc, ja que si no estam ben i ben fotuts.
Tota europa esta igual, i avui en dia, ningu diu que pot passar. Jo pel que veig al GFS 500hpa al manco fins dia 24 la ploma se dirigira directament a europa....

Se rumoreja que els hèlices sí podrien volar al no dur turbines. Què hi ha de cert Marçal?  ???
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Perejal en D’abril 18, 2010, 13:34:41 p. m.
La tropopausa a Islàndia per aquestes dades tocaria estar entre els 8.000 m i 9.000 m. (aprox. < 380 hPa) però amb un NAO negatiu, l'alçada baixa sobre Islàndia i puja sobre l'Àrtic. Avui l'índex NAO està als voltants de -1 i baixant els propers dies a -2  ::)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 18, 2010, 15:32:11 p. m.
Ara per aquí arriben les notícies del tema aquest dels vols de proves de KLM i Lufthansa. Cert. Per tant, es pot volar. Ara be, els vols s'han realitzat a baixa altura, a uns 3000 metres, és a dir, fent el que deia ahir en Quiquetor.  ;)
Problema. Com travessam els Pirineus i els Alps o la resta de serralades europees, que no són poques?  ::)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Twin en D’abril 18, 2010, 16:15:36 p. m.
Ara per aquí arriben les notícies del tema aquest dels vols de proves de KLM i Lufthansa. Cert. Per tant, es pot volar. Ara be, els vols s'han realitzat a baixa altura, a uns 3000 metres, és a dir, fent el que deia ahir en Quiquetor.  ;)
Problema. Com travessam els Pirineus i els Alps o la resta de serralades europees, que no són poques?  ::)
Mem, jo crec que amb aquest tema s'ha d'anar un poc alerta. He vist per internet una pagina de finlandia o Noruega que varen fer un vol de prova amb un F18 de s'exercit i han penjat algunes imatges que no fan gens de gràcia.

Es problema principal es que es radar des avions diven que no detecten es nuvol de cendres, per tant, si el se troben davant el se menjen, i pel que conten son prou delicats.

Si es nuvol nomes el tenim en alçada i es poden fer vols a baixa altura aixo permetria vols locals, xo val la pena arriscar-se? Venc a dir, estam completaments segurs de com de repartida esta sa cendra dins s'atmosfera? Recordau que a Europa tenim molts altres mitjans de transport, certament més lents, però a hores d'ara, no hi ha cap regió des continent incomunicada. O sigui que crec que convendria agafar-se ses coses amb un poc de tranquilitat i paciència, i pensar que per damunt es dobers hi ha ses vides humanes
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 18, 2010, 16:59:31 p. m.
No puc estar més d'acord. Les vides és el primer que cal preservar, la resta d'activitats humanes, anant a males, són prescindibles.

La darrera erupció de similars característiques del volcà va durar pràcticament 14 mesos si no vaig mal errat. Era el 1821. Aleshores no volaven més que els moscards i ningú podia somniar com serien els nusos de comunicació europeus tan sols un segle després.

Vull dir amb això, que qui posa el risc són els humans. Els fenòmens naturals són perillosos, però mai un risc per sí mateixos si no intervenim els humans o algunes de les nostres activitats.

Atès això, no mos enganem. Europeus i americans del Nord hem duit molta sort en molts d'aspectes de la vida. I un dels aspectes és en la recurrència de fenòmens naturals perillosos.

Com més intersos humans, vides humanes o activitats humanes pugui interferir un determinat fenòmen, major serà la seva vulnerabilitat i en aquest sentit la societat europea és molt vulnerable, ja que tenim una xarxa de comunicacions densa i saturada, unes activitats comercials molt desenvolupades i unes relacions comercials/turístiques sense les que es fa difícil entendre la nostra societat moderna.

Vull dir amb això que erupcions com aquesta són relativament freqüents a moltes zones de la terra com ara l'anell de foc del pacífic i que aquí el que hem duit és simplement sort. La diferència entre una erupció d'aquesta magnitud (bastant discreta) no la posa el volcà sinó la casta de societat que l'envolta. A mateixa magnitud, un volcà que entri en erupció a la patagonia xilena no tendrà mai la mateixa repercusió ni per tant el mateix nivell de risc. Perquè? Allà simplement no hi ha ni cap activitat humana ni cap assentament humà ni cap relació humana comparable a Europa.

Això ens hauria de fer reflexionar i pot ser recuperar una mica el concepte de que en realitat som vulnerables. Com més aviat ho poguem assumir, abans reaccionarem. Que passaria si el Katla entras en erupció? Que passaria realment si hi hagués un segon Krakatoa? El risc es multiplica en funció de la societat afectada...al món hi viu de cada dia més gent, qualsevol fenòmen perillós, avui dia, implica un risc molt més gran que fa una dècada tan sols.  ::)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Twin en D’abril 18, 2010, 17:09:43 p. m.
Aquest model va loco diria jo. Per avui horabaixa mostra s'apropament de ses cendres cap a Mallorca amb uns vents de NE  ??? ???. He mirat es radiosondatge de Palma de les 12UTC i domina s'W i SW a totes i cadascuna de ses capes.

D'on es treven que ha de bufar NE? Si algú m'ho sap aclarir me faria un favor inmens.

http://www.dmu.dk/Luft/Luftforurenings-modeller/Vulkansky.htm

Referent en es tema de sa vulnerabilitat que comentes embat, d'acord amb tú. Hi ha qui demana si no es pot aturar un volca en erupció.  ::) ::)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Quiquetor en D’abril 18, 2010, 17:22:16 p. m.
Efectivamente, situacions com la que estam vivint en aquests moments es fan adonar-nos l'expossada que està la nostra societat als fenòmens de la natura. Quan la natura demostra la seva furia, la nostres infraestructures i mitjans de comunicació sempre es veuen afectats.

Jo estic d'acord que se prenguin totes aquestes accions preventives per evitar possibles accidents. Imaginau si no es prenenen aquestes i hi ha un accident i es demostra que es coneixia el perill existent. Què diria l'opinió pública?

El que no estic del tot segur és que sapiguem exactament com poden afectar aquestes partícules suspensió al vol dels avions. Sí, hi ha aquell precedent del vol de Bristish Airways a mitjans dels 80 però....es tractava de condicions similars?. O aquell avio va travessar un nigul de cendra més important?.

M'imagin que si estan perdent tant de doblers és perquè tenen molt clar el risc existent. Jo, com a passatger, no voldria volar sabent que existeix un risc moderat de fallida dels motors.

A veure com evoluciona tot!

 ;)

Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en D’abril 18, 2010, 18:15:56 p. m.
Bones,

Be, com ja sabeu avui a les 12 s'ha tancat s'aeroport de Palma i també el de Son Bonet. Ho he viscut al aeroport i ningu s'imaginava mai que això pogues passar. hi han milers de persones tirades al aeroport en alguns casos des de dijous!
Ara fa una estona, s'han tornat a obrir tots els aeroports espanyols, inclòs Palma i alguns d'alemanys, però nomes poden volar cap al est o al nord. Les nostres companyies, air berlin i germanwings han cancel.lat tots els seus vols per avui, encara que s'aeroport estigui obert. Les consequiencies econòmiques son funestes. Un dia com avui costa 150 milions d'euros en perdues al conjunt de les companyies, i als proveidors de serveis com noltros si no hi ha vols, no cobram, pero hem de seguir pagant personal, lloguers.... no cal dir que no aguantariem mes d'un parell de setmanes aixi.

En quant al nuvol de cendres, es perillos per a l'aviació per diversos motius:
-Abrasio del fuselatge i vidres
-Obstruccio de les sondes dels instruments de vol
-pot aturar i danyar seriosament els motors en vol.
Fins l'any 1982 no hi havia regulacions al respecte, tu ja aniries viu de no entrar-hi, però hi va haver un greu incident, el vol de british airways 009 a Jakarta, a on un B747 se li aturen els 4 motors en vol, planejant durant 15 minuts fins arribar als 3000 metres.
http://es.wikipedia.org/wiki/Vuelo_9_de_British_Airways

Pel que he llegit, referent a les proves fetes per Lufthansa, Air Berlin, Niki, i d'altres, no s'han detectat danys als avions usats al test, però... que voleu que us digui...  En visual, de dia, pots veure algo, pero de nit, es indetectable, no se veu als radar.
Sobre si els avions d'hèlix serien mes segurs?, doncs es igual, tots els avions moderns d'hèlix son de turbina (per exemple els de iberia), aixi que es el mateix que els de turbina. Els de helix a pisto son reliquies del passat (DC3, per exemple), però a priori serien mes segurs, ja que l'aire passa per un filtre, però que tambe se podria embossar amb la pols...

Jo com voltros pens que poden arribar a pesar mes els interessos economics que la seguretat (per que avui a les 12 la cendra era perillosa a palma i ara mateix no?????), però tambe conec a pilots que opinen que les mesures son exagerades i que no dubtarien en volar, i no son suicides temeraris, a mes de que cap companyia vol tenir un accident.

Cal seguir la situacio, i per favor, que no reventi s'altre volcà.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 18, 2010, 18:18:24 p. m.
Aquest model va loco diria jo. Per avui horabaixa mostra s'apropament de ses cendres cap a Mallorca amb uns vents de NE  ??? ???. He mirat es radiosondatge de Palma de les 12UTC i domina s'W i SW a totes i cadascuna de ses capes.

D'on es treven que ha de bufar NE? Si algú m'ho sap aclarir me faria un favor inmens.

http://www.dmu.dk/Luft/Luftforurenings-modeller/Vulkansky.htm

Referent en es tema de sa vulnerabilitat que comentes embat, d'acord amb tú. Hi ha qui demana si no es pot aturar un volca en erupció.  ::) ::)
No me diguis  :o :o Di-li que hi vagi amb un poal d'aigua a mem que passa  ;D

Aquest no és l'únic model que ho dona. Pràcticament tots els models donen el mateix. Una glopada molt intensa que va de cap al nord d'Itàlia i que de refilada aplega el nord de les Illes Balears.
Jo el que he fet és mirar direcció i força de vent a 200 hPa i més o manco es pot veure un flux del NW bastant marcadet. Adjunt mapa de previsió per demà migdia
(http://www.zonaimagen.es/files/18267.png)

Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 18, 2010, 18:19:18 p. m.
Gràcies Metar per les aclaracions. Ara me queda molt més clar el tema dels vols  ;)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en D’abril 18, 2010, 18:19:55 p. m.
El seguiment global de les cendres dels volcans es constant i es troba dividit en sectors, des de els que s'emeten els corresponents avisos.

http://metoffice.com/aviation/vaac/index.html
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Quiquetor en D’abril 18, 2010, 18:23:31 p. m.
Algú sap com poden saber exactament les zones que són afectades pel nigul de cendra?
Es fa un seguiment visual?
Hi ha satèl·lits que el detecten?

 ???

Ah, i una altra pregunta. La pluja podria ajudar a netejar l'atmosfera d'aquestes cendres?

Esperem que tot se solucioni l'abans possible, pel be d'una economía que ja està massa delicada com per haver d'afrontar uns dies més així!.

Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 18, 2010, 18:29:55 p. m.
Algú sap com poden saber exactament les zones que són afectades pel nigul de cendra?
Es fa un seguiment visual?
Hi ha satèl·lits que el detecten?

 ???

Ah, i una altra pregunta. La pluja podria ajudar a netejar l'atmosfera d'aquestes cendres?

Esperem que tot se solucioni l'abans possible, pel be d'una economía que ja està massa delicada com per haver d'afrontar uns dies més així!.


Les altres preguntes no te les puc respondre perquè no hi arrib. Però aquesta és senzilla. Les de les capes baixes sí, en forma de pluja àcida, clar ::) i la de les capes altes no, perquè a l'estratosfera no hi pot haver niguls o com a mínim niguls que deixin pluja.  ;)
Per cert, les cendres volcàniques són inhibidores de la convecció com ho és l'arena del desert i en certa manera ajuden a dissipar els niguls. No sempre es compleix això. Hi ha qui diu que (observau el sat 24 versio europea) el cel estiradíssim del continent és també gràcies a això  ::)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en D’abril 18, 2010, 18:31:51 p. m.
Gràcies Metar per les aclaracions. Ara me queda molt més clar el tema dels vols  ;)

A tu Miquel!

Una cosa, el mapa de 200 hpa pens que es una mica alt pel seguiment del nuvol del volca (al manco dels efectes a la aviació) . A la estacio mes propera que he vist, els 200hpa tenen un geopotencial de 11300m, uns 37500 feet, i gairebe per tota europa se pot volar damunt els 35000 ft (11000m) La cendra es troba per davall, aixi que pens que el mapa de 500hpa es mes representatiu.

No crec que la pluja (normal no convectiva) servis de gaire, ja que xerram de alçades de 3000-4000m fins als 10/11000m Com no sigui un gran CB?

El seguiment ho fan els  centres del VAAC (vulcano ashes advisory center) que ja havia comentat abans.

Aquest es el darrer mapa. La linia vermella representen les capes baixes (fins 6000m)  i la verda les capes altes.

(http://metoffice.com/aviation/vaac/data/VAG_1271591498.png)
 
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en D’abril 18, 2010, 18:34:40 p. m.
I ara que me fix en el mapa, se'n va poc a poc cap al nord i el que va sortint del volca tira cap al oest...
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Quiquetor en D’abril 18, 2010, 18:52:15 p. m.
Gràcies per les aclaracions, al·lots!  ;)

Per cert, llegint una mica la pàgina aquesta del VAAC he vist que s'utilitzen imatges de satèl·lit per conèixer la situació del nigul de centres. També he llegit que utilitzen, al manco el seguiment que depén de Londres, un model de previsió d'evolució del nigul de cendres (i en general de la pol·lució atmosférica) anomenat NAME.

Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 18, 2010, 19:10:57 p. m.
Jo he seguit el de 200 i també el de 300 hPa perquè m'ha semblat que eren els únics on es veia més o manco clar una possible relació entre la posició del nigul i el vent dominant.  ;)  :) A la resta no ho veia, la veritat  ???
L'única cosa que se m'acudeix pensar és que hi ha cendres a 11.000 m (cosa que confirm a la web del servei meteorològic islandès) i també segons weatheronline (afirma entre 8.000 i 11.000). Aquestes altures varen esser les assolides pel volcà en el primer dia d'erupció explosiva. Per tant, efectivament ens deuen arribar, per lògica, les cendres del primer moment. Ara be, segurament a partir de demà i més envant haurem de mirar el vent a totes les capes.  ::)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 18, 2010, 21:59:26 p. m.
Acab de llegir que, segons l'institut de ciències de la Terra d'Islàndia, el volcà ha emès entorn de 140 milions de tones de material.  ;D Fuassssssss  ;D
Qui deia que demanava a veure com és que no es pot aturar?  ;D ;D ;D ;D
Si no han errat, emet a ritme de 300 tones cada segon  ;D Això que pot semblar una bestialitat és molt habitual i no es tracta de cap erupció fora mida.

Per comparar.  ;)
Ejafjallajokull 140.000.000 m3
Pinatubo (any1991) 10 000 000 000 m3
Tambora (any1815) 100 000 000 000 m3

D'anar per casa si ho comparam amb un volcà de categoria. No me vull ni imaginar que deu ser veure el Tambora o el Krakatoa. Per no parlar ja dels supervolcans.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Perejal en D’abril 18, 2010, 22:54:32 p. m.
Per seguir el nigul i el tràfic aeri:

http://www.radarvirtuel.com/

http://www.flightradar24.com/

http://www.localizatodo.com/mapa/

 
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Perejal en D’abril 19, 2010, 13:34:42 p. m.
La imatge de l'APOD d'avui és espectacular:

(http://i421.photobucket.com/albums/pp298/Perejal/cumul_piroclastic_llamp.jpg)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en D’abril 19, 2010, 13:53:14 p. m.
espectacular el pirocumul, vist d'aprop...

darrer mapa del metoffice VAAC

(http://img706.imageshack.us/img706/1980/vag1271655414.png)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 19, 2010, 15:34:57 p. m.
Si, realment si.  :o
No se si heu seguit el tema a través de webcams, el sat 24 en te una de magnífica just abaix del loop europa. Avui no mostra tants de signes d'activitat però aquest volcà crec que no és de fiar i el seu veí menys encara  ::)

Edit: segons el satèl·li es veu la mar de be un bon cúmul a damunt Pollença, deu descarregar?
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 19, 2010, 23:53:26 p. m.
Segons el servei sismològic islandès l'erupció canvia d'estil, no són males notícies.

Avui l'altura assolida pel nigul de cendres volcàniques és de 4000 metres (amb puntes de fins a 6000), la menor d'ençà que començà la fase explosiva del Eyjafjallajökull. Això fa pensar que la pressió dels gasos, especialment el vapor d'aigua (que prové de la fusió del gel de la glacera) disminueix i per tant pareix que la fase explosiva vol acabar per donar pas a una fase d'emisió de lava. Una lava que pareix que ja ha començat a sortir mesclada amb la columna eruptiva.

En poques paraules, la fase explosiva sembla que vol decrèixer o com a mínim canviar de ritme i donar pas a una fase magmàtica molt més tranquila i sense explosions que injectin gasos a altures estratosfèriques.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 20, 2010, 12:06:16 p. m.
Avui dematí segueix amb embranzida. Pareix que hi torna amb ganes  ::)
(http://www.zonaimagen.es/files/18428.jpg)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Perejal en D’abril 20, 2010, 12:31:17 p. m.
Avui llegint coses sobre la separació de càrregues dins un cúmul piroclàstic que provoquen els llamps, m'he assabentat que dins les tempestes d'arena també es dona el mateix fenomen.

http://www.technologyreview.com/blog/arxiv/24983/

"Nunca te acostaràs sin saber una cosa más"  ;D
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Perejal en D’abril 25, 2010, 14:06:32 p. m.
Un vídeo de YouTube on es poden apreciar clarament les ones de xoc provocades pels esclafits del volcà:

http://www.youtube.com/watch?v=BicT13ecUbc&feature=player_embedded#!
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 28, 2010, 19:03:02 p. m.
Un vídeo de YouTube on es poden apreciar clarament les ones de xoc provocades pels esclafits del volcà:

http://www.youtube.com/watch?v=BicT13ecUbc&feature=player_embedded#!
Puc dir sense por d'equivocar-me que aquest és el vídeo mes bèstia que he vist del volcà i un dels que més m'ha impactat dels que he vist mai a sobre de volcans i altres fenòmens naturals. És opinió personal  ;)

Per cert, a partir de la setmana que ve, amb vent de nord, atenció al plomall que ens pot tornar arribar.  ::)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: llevant en D’abril 28, 2010, 22:44:55 p. m.
Impressionant el vídeo!!!

I efectivament aquests dies li ha està tornant a pegar el volcà el nom del qual encara no sé escriure. Veurem que passa amb el trànsit aeri....
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en D’abril 29, 2010, 01:19:29 a. m.
Creuarem els dits, però de moment va be la cosa

(http://www.metoffice.gov.uk/aviation/vaac/data/VAG_1272475377.png)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en D’abril 29, 2010, 16:01:59 p. m.
(http://www.zonaimagen.es/files/19492.gif)
 ::)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Perejal en De Maig 02, 2010, 12:33:33 p. m.
Ai, ai, ai ...

(http://www.zonaimagen.es/files/19728.png)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en De Maig 07, 2010, 21:56:06 p. m.
be, senyors, demà es punyeter volcà tornara a ser noticia, ja que podem rebre bastant....

(http://www.metoffice.gov.uk/aviation/vaac/data/VAG_1273253030.png)

Jo estic de torn i no se perque pens que no sira un dia gens fàcil. En principi peligren els vols als llocs tapats per la ploma, encara que si ens arriba, tancarien tambe Palma.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Quiquetor en De Maig 08, 2010, 15:36:03 p. m.
Com va comentar en Metar, avui han tancat alguns aeroports del nord d'Espanya a causa del nigul de cendres!  :-\
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en De Maig 08, 2010, 15:39:11 p. m.
A mes dels vols del nord, acabam de cancelar el vol a Barcelona pel tancament del aeroport.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en De Maig 11, 2010, 12:17:56 p. m.
Bon dia,

tenim avui el nuvol al damunt.... mirau de fer qualque foto de la posta de sol

(http://www.metoffice.gov.uk/corporate/pressoffice/2010/volcano/ash_concentration_images/auto-zoom-FL200-350-201005110600-201005111200.gif)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: elea en De Maig 11, 2010, 13:02:18 p. m.
Metar yo me he tragado ya 200 páginas de Topic con muchos enlaces a artículos científicos sobre vulcanología, sismicidad volcánica, como interpretar las gráficas, etc...

La verdad es que el tema me apasiona, y ahora sigo a diario las gráficas, tremores, GPS, terremotos relacionados...Y cuanto más aprendo (aunque es poco todavía), más me "acojono", con perdón de la palabra.

Este volcán puede armarla y bien todo el veranito.Y mucha gente tendrá vuelos programados, yo 2  :-\

Ayer sin ir más lejos la actividad sísmica fue bestial, indicio de que el Magma sigue fluyendo desde el manto  :-\....
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Perejal en De Maig 11, 2010, 22:09:48 p. m.
Metar yo me he tragado ya 200 páginas de Topic con muchos enlaces a artículos científicos sobre vulcanología, sismicidad volcánica, como interpretar las gráficas, etc...

La verdad es que el tema me apasiona, y ahora sigo a diario las gráficas, tremores, GPS, terremotos relacionados...Y cuanto más aprendo (aunque es poco todavía), más me "acojono", con perdón de la palabra.

Este volcán puede armarla y bien todo el veranito.Y mucha gente tendrá vuelos programados, yo 2  :-\

Ayer sin ir más lejos la actividad sísmica fue bestial, indicio de que el Magma sigue fluyendo desde el manto  :-\....

I que ho diguis, fa dies que el mapa està ple de "topos"

(http://www.zonaimagen.es/files/20659.bmp)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: metar en De Maig 12, 2010, 02:16:34 a. m.
Dema demati, en unes hores, entre les 6 i les 12 utc ens creuara per damunt una taca negra als models de cendres. A veure si esdeve visible...
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en De Maig 16, 2010, 21:48:39 p. m.
La posició de l'anticicló permetrà una circulació de vent de nord i amb ella la davallada de latitud d'una bona part del plomall de l'Eyjafjatlajokull.
Tornarem a tenir problemes amb els aeroports pareix  ::)
(http://www.zonaimagen.es/files/21286.png)
(http://www.zonaimagen.es/files/21289.jpg)

Per cert, és ben hora de començar a fer un plantejament ja més seriós de veure si afectarà o no al clima. Pot ser no tengui repercusions a escala global però a curt termini la seva influència a les latituds altes i mitjanes pareix que pot ser lleu però efectiva. Veurem que passa amb les temperatures aquests propers mesos.

Avui he llegit un article per internet a sobre de la possibilitat de que la cosa duri bastant de temps, de fet, podrien ser dècades. Que febles som mare meva! Està en anglès, no he trobat res més. Aquí vos pas l'enllaç per si de cas ho voleu llegir
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article7127706.ece
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Perejal en De Maig 17, 2010, 12:59:07 p. m.
Collons si el cicle aquest és real. Ho pinta ben negre el Dr Thordarson.

"Els tres volcans citats per Thordarson com potencialment propers a una gran erupció són els Grímsvötn, Hekla i Askja - tots els quals són més grans que Eyjafjallajökull"

No oblidem que Islàndia és l'única part emergida de la dorsal atlàntica, amb milions d'anys de continua activitat.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Perejal en De Maig 17, 2010, 13:13:27 p. m.
Activitat a l'Hekla i al Katla o "renou de fons" ??  ::)

(http://www.zonaimagen.es/files/21346.bmp)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Fibló en De Maig 17, 2010, 14:00:28 p. m.
Bones!

Ara Islàndia és notícia! I pareix que anirà per llarg, de fet, tot just acaba de començar l'activitat volcànica en aquella illa tant peculiar. Històricament quan l'Eyjafjatlajokull entra en erupció el Katla es desperta uns mesos després... Ja veurem com acaba però de moment la columna de fum és d'uns 7 km, amb un anticicló just devora els entrarà una mica i enviarà el plomall de cendres cap a Europa, Els hotelers están dels nirvis!! (i tot el sector turístic...)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en De Maig 19, 2010, 16:16:40 p. m.
L'agència meteorològica islandesa, en el seu darrer informe, assegura que d'acord amb les observacions fetes per radar, el plomall del volcà ha assolit avui al manco els 7000 metres d'altura i s'han contabilitzat més de 70 descàrregues elèctriques a dins el pirocúmul.
En definitiva, que el volcà accentúa la seva activitat explosiva calculant-se la seva actual tassa d'emissió de materials i gasos a l'atmosfera en unes 200 tones cada segon.  :-X

Segons els noruegs, anit tendrem part de les cendres emeses pel volcà. La seva concentració serà suficient per desbaratar el trànsit?  ::) Ni idea. Però el que pareix és que anit, amb permís dels niguls hauriem de tenir una posta de sol ben acolorida, similar a les postes que tendriem un dia d'estiu amb pols en suspensió. Una situació que ben be es podria tornar a repetir aquests propers dies.
(http://www.zonaimagen.es/files/21616.JPG)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Quiquetor en De Maig 19, 2010, 23:53:27 p. m.
La veritat és que la posta de Sol d'avui ha estat com calitjosa, amb el cel brutet. Poden haver estat les cendres?  ::)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en De Maig 20, 2010, 12:08:43 p. m.
La veritat és que la posta de Sol d'avui ha estat com calitjosa, amb el cel brutet. Poden haver estat les cendres?  ::)
També m'hi vaig fixar i la resposta per mi és sí.  :)

I dic perquè. Perquè ahit teniem tramuntana destacable a tot el nord de les Illes i en general flux de component nord a tot arreu que ens feia arribar una massa d'aire freda continental. Una massa d'aire caracteritzada per la seva baixa humitat (ahit tot i l'embat no poguren crèixer de manera significativa els niguls d'evolució) i la seva bona visibilitat.

La posta de sol no va tenir res de destacable a ulls normals. Però si tenim en compte aquests factors comnetats i l'hi afegim que ahir (al manco des del ponent que és on la vaig veure jo) no hi havia cap casta de nigul que pogues fer refracció/reflexió/dispersió de la llum solar, que la posta fos bastant rogenca ha de ser per qualque motiu.

Si no tenim vapor d'aigua ni niguls ni tampoc cap entrada africana l'única cosa que pot donar aquesta coloració a totes les capes és aquesta petita plometa de cendra, en concentració petita.
Perquè no va ser molt vermella? perquè precisament en la mateixa massa d'aire hi ha poques partícules a banda de les del volcà i per tant, només aquestes poden actuar donant coloració al cel.

Si fos a l'estiu, amb pols, humitat, etc...segurament haguessim gaudit d'un bon espectacle.  :)
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Twin en De Maig 20, 2010, 22:31:45 p. m.
s'informe d'avui diu que sa cendre arribava fins a un 5km, una miqueta menys d'alçada que dies enrera. De totes maneres, ja n'hi ha

Veurem com va evolucionant
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: embat en De Maig 24, 2010, 15:57:00 p. m.
El final de l'erupció?

Pareix que el volcà perd força i de fet, tècnicament ja no està en fase eruptiva tan sols. Els motius són varis
En primer lloc la columna eruptiva està formada bàsicament per vapor d'aigua i ja no conté un grau destacable de diòxid de sofre ni meterial fi en suspensió, fet comprovable perquè ha perdut la seva coloració marronenca o grisosa.

Aquest plomall (que tampoc podriem dir-li ja tècnicament plomall) arriba tan sols a 3000 metres.

Ja no hi ha lahars (fusió de l'aigua de la glacera per l'activitat)

Les temperatures més elevades a dins el cràter es situen ja per davall dels 100ºC.

S'ha acabat l'extrusió de magma i els tremolors decreixen, aproximant-se al nivell que tenia el volcà abans d'entrar en erupció. (els tremolors s'associen a la circulació magmàtica a dins la cambra. Si no tremola, o be el magma no circula, o directament ja no n'hi ha).

Ara be, de moment, els de la oficina de ciències de la Terra islandesa això ho han deixat ben claret:
No es pot parlar de moment del final de l'erupció ja que podria tractar-se d'una pausa dins tot el procés eruptiu.


Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Twin en De Maig 24, 2010, 16:21:18 p. m.
M'he llegit s'informe d'ahir des islandesos i conten això que tu comentes.

Ara bé, jo no me'n fii ni un pèl. Ben bé podria tractar-se, com ja comenten ells, d'una simple pausa dins es procés eruptiu.

De totes maneres, si sa pausa duras tot s'estiu ens faria un bon favor, que ens agradi o no vivim des guiris.

Ara, jo he disfrutat amb aquest volcà i de fer-ne seguiment.
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: Twin en De Maig 25, 2010, 22:40:58 p. m.
Entorn de migdia ha mostrat un poc d'activitat sísmica, pero sa cosa sembla estar molt tranquila
Títol: Re: Erupció volcànica a Islàndia.
Publicat per: elea en De Juny 11, 2010, 20:49:03 p. m.
Ya van hoy 6 terremotos en el Katla, no hay que preocuparse por el momento, ya que tendría que darse un enjambre sísmico mucho mayor, más concentrado, y es el primer día con esta actividad desde que voy siguiendo la actividad en Islandia, pero dá que pensar en la relación histórica que poseen estos 2 volcanes... ::)