Missatges

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Temes - embat

Pàgines: 1 [2]
16
Excursions / Pic Sayó i Pic Cordier, les maladetes occidentals.
« el: De Juliol 17, 2010, 18:00:34 p. m. »
Pujada a les maladetes occidentals, al Pirineu aragonès. La cosa consisteix en assolir el punt més alt d’aquest sector del massís de la Maladeta, concretament el Pic Cordier, de 3254 m, així com també el segon punt més elevat, el Pic Sayó de 3221 metres, una ascensió que tenia in mente fa estona i que feliçment hem pogut dur a terme. El desnivell acumulat, des del 1900 metres que es comença és important.  :)
 
Primera aturada. Berenar al refugi de la Renclusa o l’Ancllusa, després de 40 minuts de caminar des de La Besurta   ;)

La fauna local…que més tard veig entendre que era un competidor que me volia fer salvatge l’al•lota  >:(



I un gran entès amb el temps, o sigui, que a més és un meteofriki!  :o


Per cert, refugi dotat d’instal•lacions méteo d’allò més complet.  ;) Gregal, pren nota  ;D


I res, sortint del refugi es cerca una valleta estreta, molt idíl•lica que ens fa guanyar altura ràpidament i que hem de remuntar per complet en una hora més o manco des del refugi.  :)



Primeres vistes de la Glacera de la Maladeta. Avui dia dividida en dos lòbuls, en clar retrocés, però enguany tapada de neu per complet. Les roques grises són morrenes de la glacera, ens indiquen l'extensió assolida a la petita edat de gel, no fa tant.  ;) A damunt, els cims que volem trepitjar.


Assolim el final de la vall a un coll, el de Paderna, a 2500 metres, des d’on ens hem de dirigir netament de cap a la cara nord del massís a la recerca del Coll d’Alba.  ::)




Per això ens queden 600 metres a remuntar  ;) , entre roca i neu…




Molta més neu….





….pendents de neu duríssimes (crampons indispensables perquè la neu tapa una costra de gel important i no és oportú llenegar pel pendent avall)...som a sobre de les restes del que fou la glacera d'Alba, extingida fa menys de 50 anys i de la que avui en dia en queden tan sols les restes en forma de gel inert.


…i finalment arribam a la base del coll d'Alba (3081m), que te una inclinació notable però que hem d’aconseguir superar si volem fer cim, del que encara ens separen 250 metres de desnivell.





La pendent és forta i el terreny poc plaent. Una passa envant i dues enrera en moltes ocasions. Fer esforços aquí costa una mica, no és precisament fer footing per s’Arenal.  ;D Assolit el coll. Vistasses a tot arreu.



El proper objectiu: el Collado Cordier, a 3100 metres.


Roques a dojo que no faciliten l’avanç. El Coll depara una fastuosa panoràmica de la vessant sud de la Maladeta i es veuen ja ben be els dos cims que des d'aquí pareixen bons de fer, però que enganen, la pendent és molt més forta.




I d’allà de cap al nord, per assolir el cim del Pic Sayó o Segon Pic Occidental de la Maladeta. 3221 metres.Fa fred i vent.





Ara, a davallar per la carena, sense badar.


Les vistes de cap a la glacera són molt bones, però la veritat que tampoc vaig guaitar gaire perquè el tall m’imposava respecte tot i que mai acaba de ser exposat del tot si no fas l'annerot.  ::)


I des d'allà, de cap al segon cim de la jornada, el més alt, el Cordier. Va resultar ser el tram més mal de fer de tots a causa de la inclinació i unes plaques de neu gelada de poc fiar, això sí, molt curtes. Exigien atenció i cura ja que estaven penjades al buit. Imagin que entrat l’estiu, la complicación decreix a mesura que desapareix la neu. Crec que va ser l’únic punt on realment ho varem passar una mica pillo.




Cim. Pic Cordier o Primer Pic Occidental de la Maladeta. 3254 m. Panoràmica de somni per a un muntanyenc. Poc ho vaig disfrutar, era tard i per tant, va ser arribar, fer la foto i davallar.







Amb precaució sobretot a les plaques de neu dura (que a migdia era una mescla de neu blana i gel de dubtosa fiabilitat, a la que els que trescam per tramuntana no estam avesats) però que finalment es superen sense més complicacions. Això sí, crec que és un dels dies que més fam he tengut en la vida, reconec que ferem curts de menjar i en ser abaix crec que m’hagués menjat un manat d’herba mateix.










Sempre a la davallda hi ha nous matisos que abans no veies, i me vaig fixar en el mar de niguls que s'escampava per davall.


Esper que us hagi agradat. A mem si demà us puc penjar un altre repor del Petit Vignemale. 




17
Seguiment / Juny 2010, per davall la mitjana en temperatura
« el: De Juny 23, 2010, 12:55:23 p. m. »
Si, si. Juny de moment, a una setmana per acabar el mes,molt clarament per davall de la mitjana de temperatura segons dades de les Automàtiques Aemet.

A Palma, Eivissa i Maó, la desviació respecte de la mitjana (en les mitjanes absolutes) frega els 2ºC, és a dir, que tenim unes temperatures que en conjunt són 2ºC més fredes de l'habitual.

A Palma, la mitjana de les màximes és de 27.4ºC i enguany és de tan sols 24.6ºC és a dir, casi casi 3ºC més baixa  :o
A Eivissa, més bèstia encara. La mitjana de les màximes és de 26.1ºC, mentre que enguany és de tan sols 22.8ºC, més de 3ºC!!  :o
A Maó no és tan marcada però tot i així, els 23.3ºC de mitjana de les màximes queden molt lluny dels normals per a l'època (25ºC).  ;)

Val a dir que a Maó no han tengut cap nit tropical, a Palma 1 només i a Eivissa 4.
Cap observatori dels esmentats ha arribat als 30ºC, de fet la màxima de Palma ha estat de 28.5ºC, la d'Eivissa de 28.3ºC i la de Maó uns discretíssims 26.1ºC. Això sí, les mínimes per davall dels 15ºC són freqüents en tota la sèrie del mes. Palma ha tengut 12 dies la mínima per davall d'aquesta xifra per exemple, Maó una mínima absoluta de 10.8ºC i Eivissa, al costat de la mar, una de 13ºC.  ::) :o

I a la muntanya? A Lluc, la mitjana de juny de 2010 és de 16.9ºC. La màxima més baixa, 16.5ºC i la mínima més baixa 8.3ºC (per cert, la mitjana de les mínimes és d'uns freds 11.3ºC i curiosament els valors més baixos s'han donat a la segona meitat del mes quan en teoria els valors haurien de ser plenament estiuencs).   ::)
Una cosa molt semblant ha passat a l'interior i nord d'Eivissa i a les fondalades de Menorca (amb diferències respecte a Lluc només en les màximes, que a Lluc són més baixetes, però quant a mínimes St. Joan de Labritja també ha tengut molts de dies temperatures entorn dels 11ºC de mínima, el mateix de Cala Galdana, que tot i no ser Aemet dona dades fiables)   :)

Per acabar m'agradaria saber quin periode de temps contemplen els de l'Aemet per a realitzar les previsions de l'estiu (si conten els mesos meteorològics de Juny, Juliol i Agost, o si conten l'astronòmic del 21 de Juny al 21 de setembre).  ??? Si qualcú ho sap, ho podria postejar  ;)
Si segons aquestes previsions que han publicat, hem de tenir un estiu càlid per damunt la mitjana i contemplen els mesos de l'estiu meteorològic... ja mos podem preparar per suar perquè si de moment duim -2ºC respecte a la mitjana, molta calor hauria de fer, mos espera un 2003 però multiplicat per 10.  ::)

18
Meteorologia i Climatologia / Gel Àrtic 2010
« el: De Maig 27, 2010, 16:20:18 p. m. »
Aquest darrer hivern ha esta mogudet, no es pot negar. Ha fet fred, principalment a l'hemisferi nord. Precisament per això podem tenir la sensació que enguany la cobertura de gel era superior a la d'altres anys i en part és cert i en part no.

Durant l'hivern 2010 realment hem arribat a assolir nivells en la concentració de gel a l'àrtic propers a la mitjana, cosa que feia anys que no passava.

Observau els valors pels mesos d'hivern i aquest darrer abril, quan l'extensió era realment elevada, sempre tenint en compte que el gel àrtic està en regressió clara


Però mirau que ha passat aquest mes de Maig...ha pegat una davallada tan forta que ara fins i tot està per davall la mitjana habitual de les dates.  :o O sigui que en un mes s'ha perdut tot el que s'havia guanyat en un hivern. Ni les nevades espectaculars dels EEUU ni l'hivern més fred dels darrers anys a Europa occidental han permès una recuperació.  :o



I xerrant de les nevades tan bèsties que tengueren als EEUU. Idò enguany passen d'un a un altre extrem, perquè després d'aquest darrer hivern, l'Abril ha estat el mes en que la cobertura de neu ha estat més baixa des que es prenen mesures als anys 60.

19
Seguiment Torrents / Seguiment Torrent Gros
« el: De Maig 05, 2010, 20:50:34 p. m. »
Després de parlar amb en Jordà ens hem adonat que la revinguda del Torrent Gros, sense arribar a ser un desbordament en tota regla, sí que podria ser l'episodi més important dels darrers anys, superior a l'octubre de 2007 i desembre de 2008.  :o

20
Seguiment / Erupció volcànica a Islàndia.
« el: D’abril 15, 2010, 16:44:09 p. m. »
Fa ja setmanes que el volcà Eyjafjallajökull (de nom impronunciable a primera vista, però que segons he pogut saber s'aproxima una mica a n'això:"Aya-feeyapla-yurkul") va entrar en erupció després de 120 anys de tranquilitat.

No és un volcà gaire actiu ni tampoc te erupcions violentes conegudes en temps històric. Ara be, es tracta d'un estratovolcà que expulsa un magma amb un contingut de sílice intermig/elevat, per tant, presenta un cert risc d'explosionar.

Fa també unes setmanes que els científics asseguraven que l'erupció, en aquell moment calmada, podria fer despertar un volcà proper, molt més actiu i perillós. De fet encara és la hipòtesi més manejada i el perill més important que es tem.
Però de moment no ha estat així, sinó que el Eyjafjallajökull ha seguit en erupció i de cada vegada amb major intensitat. Segons la NASA sembla que emet sis tones de lava cada segon i una quantitat d'energia superior al bilió de vats.

Avui la notícia d'obertura de molts informatius d'arreu d'Europa és precisment un efecte d'aquest volcà. Els aerosols o partícules sòlides que amaga el seu fum (material fi, sòlid, capaç de surar molt de temps i viatjar també molts kilòmetres per l'aire) són un entrebanc important per a l'aviació fins al punt que s'han hagut de suspendre molts de vols.

Aquest plomall de gasos i altres partícules, arriba ja segons les imatges satel·litals a altures entre els 6 i els 11 Km :o :o


I anit s'estendrà per tot el nord d'Europa, a una altura compresa entre aquests 6 i 11 km


Els volcans situats a latituds altes tenen possibilitats d'afectar el clima bàsicament perquè la tropopausa és més baixa i perquè entren a dins el jet stream polar que s'encarrega d'escampar per tot l'hemisferi les cendres.
L'estructura bàsica d'una injecció estratosfèrica és una columna de fum i cendres que talment un Cb gegant, arriba a l'estratosfera.

Sovint amb aparell elèctric: els pirocúmuls volcànics


Un cop les cendres entren a la troposfera tenen mal de fer sortir-ne al ser una capa estratificada. Una capa que impedeix l'arribada d'energia solar a la superfície, única entrada al sistema climàtic possible.


Al 1783, el volcà Laki d'Islàndia, entrà en erupció. El plomall de gasos i cendra va penetrar dins el jet stream i s'escampà per tot l'hemisferi nord. Va tenir conseqüències desastroses, ja que l'any 1783 va ser un estiu en principi càlid a tot Europa (the sand summer, per la caiguda de cendra constant), tempestuós; i un any de fam en general degut a males collites.
Si trist va ser l'estiu, més trist fou l'hivern. 1784 va ser un any rècord de fred a l'hemisferi nord, de per sí immers dins la petita edat de gel. El Mississippi es congelà a Nova Orleans. Es va veure gel al Golf de Mèxic  ::) ;D Això sí, va ser una erupció molt més important que la d'aquests dies.  ;)

De moment l'erupció no te pinta de ser gaire perillosa, però de continuar així parlariem d'un efecte al clima?  ::)

Ho anirem seguint  ;D





21
Seguiment / urgent son amer
« el: De Febrer 11, 2010, 20:54:47 p. m. »
M'ACABEN DE TELEFONAR DEL REFUGI QUE NO ENS PODEN DONAR DINAR.

Pareix esser que només hi ha una cuinera i que el límit és de 30 persones per donar dinar. Noltros som massa i no ens poden atendre. Hem de cercar una solució  ;)

1- Ho deixam per una altra setmana
2- Dinam a Can Gallet (devora la benzinera, és bo i barato, hi he anat alguna vegada i està be d epreu i de gust...menjar mallorquí)
3- Duim pa i taleca i dinam a una àrea recreativa

22
Seguiment / Dia 13, dinar a Son Amer.
« el: De Febrer 02, 2010, 20:53:28 p. m. »
Fa uns dies que una sèrie de membres d'aquest foro mos ronda pel cap anar a fer una meteoexcursió a la Serra de Tramuntana i fer una mica de dinar a Son Amer, un refugi de muntanya on mos donaran un poc de menjar.  ;) Bo i barat.  ;D

Hem pensat que el millor que podriem fer és posar-ho en obert perquè s'apunti qui vulgui apuntar-se. Tots hi estau convidats!!!  :D :D

Lloc de quedada: Lluc a les 9.00 hores pels que vulguin caminar i fer l'excursió. Pels que no vulguin caminar, a les 13.00 a l'aparcament del refugi de Son Amer.
La caminada encara no està clara del tot, hi ha diverses opcions: el Tomir, la Moleta de Binifaldó, El Puig den Galileu...en qualsevol cas cal dur berenar i roba adient, no fos que fes fred...i sobretot no vos deixeu la càmera de fer fotos!  ;D
Menú: als refugis no es tria menjar, et donen el que el cuiner ha fet, per un preu de menys de 10 euros hi ha dos plats i postres, amb aigua i vi. No està malament, ho dic per experiència.  ;)
Això sí, s'ha de comenar amb antel·lació per això vos recoman que si voleu venir vos apunteu aquí abans de dia 10!!! Anau atents!!  ;)

**** Llistat d'assistents (actualitzat dia 5 a les 10h) ****
embat + companyia
EsCos
Twin
Quiquetor
Ac floccus
Llevant
Zuco?

23
Tots tenim la sensació que aquest darrer mes de desembre ha estat un tant atípic. Ha plogut molts de dies (més que plogudes generoses han estat simplement plogudes) però que al cap i a la fi han sumat i sumat un bon grapat de litres.
Hem tengut una circulació diferent de la que estam avesats. No ha faltat a la cita la neu, en dos episodis bastant considerables però sobretot hem tengut llebeig i ponents a rompre...però curiosament plujosos, molt contràriament al que és habitual en aquesta casta de vent, que sol arribar a les Illes pràcticament sense humitat.

Quin fenòmen en pot esser el responsable?. Fa estona que els climatòlegs tenen la vista posada en les condicions àrtiques i en les fluctuacions i canvis que es donen en aquestes. La sospita que el que passa a l'àrtic repercuteix a tot l'hemisferi nord, i evidentment a les latituds mitjanes, on som noltros, és ja massa evident com per a obviar-la.

A les latituds mitjanes de l'hemisferi nord existeix una circulació general de vent de component oest. Aquesta circualció és la responsable que la façana atlàntica del continent europeu sigui de clima plujós i relativament suau. El vent de l'oest recorre tota la meitat nord de l'Oceà Atlàntic, carregant-se d'humitat i adoptant una temperatura més suau de la pròpia per a la latitud, gràcies a  que precisament l'Atlàntic Nord gaudeix de la calidesa de les aigües aportades per la correntia del golf.

Quan aquesta circulació de l'oest travessa la façana atlàntica i penetra a dins el continent, a poc a poc es modifiquen les seves característiques d'humitat i temperatura al circular per damunt terres continentals. D'aquesta manera, a mesura que ens endinsam al continent, el clima es refreda i s'asseca en general. Fins i tot, es continetalitza, ja dins euràsia, on gaudeixen hiverns secs i fred extrems, que contrasten, i molt, amb les pluges i temperatures que tenen indrets situats a la mateixa latitud però a la façana atlàntica.

La Mediterrània occidental, sempre un món a part a dins el mosaic de climes de la Terra, amb les seves característiques geogràfiques tan diferenciades, no sembla gaudir precisament d'una notable influència atlàntica.
En primer lloc, el vent de l'oest arriba aquí després de travessar un troç de terra continental relativament llarg i sobretot muntanyós: la Península ibèrica. Els efectes que l'orografia provoca en aquest vent són d'escalfament i assecament, ja que en haver passat els relleus els processos descendents aixuguen i escalfen aquest aire.
En segon lloc, el braç de mar que ens separa de la península en direcció ponent és massa curt com per a reactivar la massa d'aire, aporant-li la humitat necessària.

En aquestes condicions habituals, la circulació general atmosfèrica presenta un patró característic, marcat per la presència d'altes pressions al centre-est de l'Atlàntic i una zona de baixes pressions a latituds sub-àrtiques que facilita una circulació de vent de l'oest molt marcada i pura que se'n diu zonal. Si aquesta és forta i no presenta gaires ondulacions se'n diu índex alt de circualció.


La posició de les altes i les baixes és insistent. Degut a la seva permanència a sobre d'un mateix espai sel's denomina permanents o semipermanents i passen a ser més que una alta o una baixa normals. Pel seu caràcter immòbil gran part de l'any passen a ser denominats "centres d'acció" degut a que realment són els directors de la circulació atmosfèrica en el seu sector. En el nostre cas, les altes atlàntiques seran denominades anticicló de les Açores i les baxes, la baixa d'Islàndia.

Hi ha però moments en que les altes pressions de l'atlàntic central perden força i les baixes pressions subàrtiques desapareixen per anar a parar a les latituds que abans ocupaven els grans anticiclons centreatlàntics. La circulació passa a ser meridiana, és a dir, que en lloc d'anar d'oest a est resseguint el traçat dels paral·lels de la Terra, ho fa de nord a sud resseguint el traçat dels meridians. Els climatòlegs ho anomenen índex de circualció baix. En aquestes circumstàncies els patrons habituals atmosfèrics canvien. A les zones on habitualment el flux de l'oest no deixa pluges, ara arriben borrasques i tempestes, i en el sector mediterràni es pot detectar la presència d'entrades d'aire fred importants, casos de ciclogènesi interessants i en general periodes humits.

Per a mesurar el comportament de la circulació general atmosfèrica hi ha vàries fórmules, però habitualment s'utilitzen per a la nostra zona dos índex: el NAO i el AO. El Nao (North Atlantic Oscillation) fa referència a la diferència de pressió entre Islàndia i les Açores. L'Ao (Arctic Oscillation) fa referència a la variació de pressió entre l'àrtic i les latituds mitjanes i inclou també processos que es donen a l'estratosfera. En poques paraules, són dos ídex diferents que intenten dir el mateix: en quin grau ens trobam de circulació atmosfèrica.

Quan els índex tenen fases positives, les circulacions són fortes de l'oest, mentre que quan són negatives les tenen meridianes o en un patró un tant anàrquic.
Observem el AO índex:

Es veu prou be el patró de circualció de vent de l'oest que en fase positiva ataca la vessant atlàntica. Però en fase negativa pot permetre l'arribada de masses d'aire marítimes carregades d'humitat i línies frontals a la mediterrània.

I enguany, aquest és el AO índex del mes de desembre:

Està en fase negativa total i absoluta.

Sembla que des dels anys 70 la tendència observada és a una increment de les fases positives però quan arriba una fase negativa aquesta és intensa. Podriem parlar d'una connexió entre aquest índex i el temps que hem tengut aquest mes de desembre...opinions n'hi haurà per tots els gustos. Casualitat o no, la coincidència sembla evident.





24
Preguntes i suggeriments / TUTORIAL: COM PUJAR FOTOS AL FORO METEOBALEARS
« el: De Desembre 23, 2009, 17:05:29 p. m. »
Recordau que aquest foro no permet pujar fotos als missatges com ho fan altres foros. Em aquest cas haurem de recórrer a un servidor extern per fer-ho. És un procediment molt senzill que no ens complicarà gaire la vida. Segur  ;)

La primera passa és comprimir la fotografia. El servidors externs per pujar fotos no solen suportar més de dos Mb, per tant, feis servir qualsevol programet per reduïr el pes de les fotos o si no no les podran pujar.  :o

Un cop tenim les nostres fotos reduïdes de tamany, cal guardar-les a l’escritori de l’ordinador o al lloc on trobeu més adient.  :)

Ara obrirem el servidor extern. Podeu triar entre molts, aquí teniu una llista dels més comuns:
http://imageshack.us/

http://xs.to/

http://zonaimagen.es/

http://es.tinypic.com/

Farem el tutorial amb el zonaimagen, però qualsevol dels altres serviria igual, ja que tots ells funcionen de la mateixa manera.  ;D
 1- Obrim la plana http://zonaimagen.es/  ::)


2- El següent pas és escollir la foto que volem pujar. Per això anam a l'opció "examinar"  :D


3- Es desplegarà una llista de les imatges que tenim al nostre ordinador. Només hem de triar la nostra imatge de la llista que ens apareix, amb l'opció "abrir"  ;)


4- Ara ens queda pitjar damunt l'opció "upload"  :)


5- Ens apareix una nova pantalla amb una sèrie de links. Hem de triar la primera amb el botó dret de la rata i fer un "copiar"  ;)


6- Ara anam al nostre missatge del foro. Hem de pitjar damunt el segon botó començant per l'esquerra de la segona fila d'opcions. Si deixam la rata a damunt sortirà un missatge que ens avisa: "insertar imatge". Hem de fer-hi click a damunt i s'obrirà un parèntesi a dins el nostre missatge  ;)


7- Ens situam a dins el parèntesi amb la rata i feim click a damunt el botó dret de la rata. Triam l'opció "pegar" i aferrarem el link que hem copiat del zonaimagen  ;D


8- Ja està! Només queda fer click a damunt l'opció "publicar" i au, foto pujada ;) Fàcil, eh?  :)

25
Seguiment / SEGUIMENT OCTUBRE 2009
« el: D’octubre 05, 2009, 11:00:54 a. m. »
De moment, la mínima més baixa a Establiments dels darrers mesos, ahir amb 14ºC. Avui 14.3º.  ;D

26
Seguiment / Tempesta tropical Grace
« el: D’octubre 05, 2009, 10:57:47 a. m. »
Amb vent sostingut de 60 nusos a les 8.00 UTC (si passa de 60 serà huracà categoria 1...bestial per trobar-se a un lloc tan allunyat del bressol dels huracans), avança paralel·la a la costa gallega...no és cada dia que en poguem veure algún d'aquests bitxos prop de les nostres latituds.
Pareix esser que s'ha mantingut gràcies a que ha travessat l'atlàntic per damunt aigua relativament calenteta. Imaginau que passaria si un d'aquests enlloc de correr paral·lel, tiras dret cap a l'estret de Gibraltar i pogués tocar el brouet mediterrani? ::)


Mapa de superfície dels anglesos

28
Preguntes i suggeriments / Categories
« el: De Gener 08, 2008, 13:26:45 p. m. »
Una cosa. El tema del nombre de missatges, al final heu decidit nom? Niguls? Fenòmens meteorològics? ara veig que hi ha estrelles, com canvien? és simple curiositat ;)

Pàgines: 1 [2]