Naturalesa > Riscos Naturals i Tecnològics

El gel antàrtic i el terratrèmol de Japó de Març del 2011

(1/1)

embat:
Sembla ser que el tsunami que seguí al terratrèmol del passat mes de març al Japó va tenir conseqüències fins i tot a l'Antàrtida, trencant part d'una plataforma de gel i creant nous icebergs.  :o
Increïble si pensam que el terratrèmol fou al pacífic i l'Antàrtida és a l'altre hemisferi  ::)
Les ones arribaren després de 18 hores i 13.600km recorreguts, assolint uns 30 cm. Una altura discreta si les comparam amb les imatges del tsunami a la costa japonesa, però suficient per trencar una part de la plataforma de gel flotant de Sulzberger (el tram trencat en particular de la plataforma de gel flotant te uns 80 metres de gruixa...que se diu aviat  ::) ) El troç arrabassat te una vegada i mitja la superfície de Formentera  ;D
Un vídeo explicatiu:
http://www.youtube.com/watch?v=BHz2gJcmPjA&feature=player_embedded

Perejal:
L'oceà Antàrtic no és un lloc precisament tranquil, les tempestes i onades són el pa de cada dia (los 40º rugientes, los 50º aulladores y los 60º bramadores), idò quin "mecanisme" va permetre que onetes de 30 cm trencassin el gel?  ???

Jo posaria messions per la freqüència entre onades. Dues ones baixes amb la separació adequada poden xapar un vaixell, especialment si és gros. Basta que la proa i la popa quedin sobre la cresta de l'onada i el ventre quedi "penjant" a la vall  ;)

Twin:
Impressionant!!

A part de la freqüència també hauriem de considerar l'energia d'aquestes onades, i també el fet que les onades del Tsunami no només es desplacen en superfície, sinó que també ho fan a profunditats majors que les onades habituals.
 

Navegació

[0] Índex de Missatges

Go to full version